Nederland

'Schrap de term roekeloosheid uit verkeerswet'

29 mei 2018 03:11 Aangepast: 29 mei 2018 09:46
Beeld © iStock

De term 'roekeloosheid' zorgt voor veel verwarring en onbegrip bij rechtszaken over zware verkeersdelicten, vindt de Raad voor de rechtspraak. Zij adviseren daarom om de term uit de wet te schrappen.

Dronken achter het stuur kruipen klinkt voor de meeste mensen aardig roekeloos, maar is juridisch gezien niet genoeg om die term te verdienen. De rechter gebruikt 'roekeloosheid' alleen in uitzonderlijk zware gevallen, vanwege de manier waarop de term in de wet is omschreven.

Afschaffen

Het verschil tussen wat wij roekeloos vinden en de juridische kwalificatie leidt tot veel onbegrip bij slachtoffers, nabestaanden en in de samenleving. Om een einde te maken aan de onduidelijkheid, is het beter om deze term helemaal uit de wet te halen, zegt de raad. Zij hebben een advies gestuurd aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die een wetsvoorstel voor zwaardere straffen voor verkeersdelicten voorbereidt. 

Het bestuur van de rechters pleit verder voor goede voorlichting aan slachtoffers en nabestaanden in ernstige verkeerszaken. Het Openbaar Ministerie zou die kunnen geven voordat het proces begint. Betrokkenen kunnen zich dan beter voorbereiden op de zaak en de manier waarop de rechter tot een oordeel komt.

Invalide door roekeloos rijgedrag:

 

'De dader kreeg maar 90 uur taakstraf'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore