Ga naar de inhoud
Nederland

MH17-nabestaanden op bezoek bij Rutte: 'Je voelde bij iedereen opluchting'

Piet Ploeg en Anton Kotte na hun gesprek met premier Rutte

Een groep nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is bij premier Rutte op bezoek geweest om te praten over de actuele ontwikkelingen. De nabestaanden voelden vooral opluchting tijdens het gesprek met de premier. "De sfeer was ontspannen en opgetogen. Er kunnen nu grote stappen worden gezet."

Anton Kotte verloor zijn oudste zoon Oscar (43), schoondochter Miranda (42) en kleinzoon Remco (6) bij de ramp. Vandaag was Anton op bezoek bij de premier om te praten over de laatste ontwikkelingen. Vorige week kwam het Joint Investigation Team (JIT) met de cocnlusie dat de Russen achter de aanslag op MH17 zitten. Het kabinet houdt de Russen nu aansprakelijk voor het neerhalen van de vlucht.

"Het feit dat we al zo snel aan tafel zitten, is voor ons heel belangrijk", zegt Anton tegen RTL Nieuws.

'Opluchting'

Anton is vaker bij de premier geweest om te praten over de ramp, maar deze keer was extra bijzonder. "In deze rare toestand is er toch iets van opluchting dat er zo snel stappen zijn gezet na de ontwikkelingen van afgelopen week. Het zijn de eerste echte stappen in het hele proces waarvan wij denken: ja dat snijdt echt hout."

Ook Piet Ploeg, bestuurlid van de Stichting Vliegramp MH17, was bij het gesprek met de premier. Hij heeft namens de stichting elke vier maanden een gesprek met Rutte, vaak ook in aanwezigheid van meerdere ministers. Deze keer stond opluchting centraal. "De stemming was vandaag erg opgetogen, ondanks dat het om een bloedernstige zaak gaat. Er heerst een gevoel van opluchting bij iedereen."

Hartelijk en informeel

De gesprekken met de premier zijn altijd heel hartelijk en informeel, vertelt Ploeg. "We kunnen alles tegen de premier zeggen. Hij is buitgenwoon hartelijk en begaan. De sfeer is altijd heel open. Maar de informatie die gedeeld wordt blijft wel vertrouwelijk", vervolgt Ploeg. Hij wil dan ook niet precies zeggen wat er besproken is. Alleen in grote lijnen. "We bespreken met de premier hoe het nu verder moet, welke stappen er richting de nabestaanden gezet kunnen worden en we maken afspraken met elkaar."

"We hebben nooit getwijfeld aan de gedrevenheid van het kabinet, maar er kunnen nu ook echt stappen gemaakt worden. Ik ben ongelooflijk blij met dit kabinetsbesluit."

Nabestaande Anton Kotte heeft dat gevoel ook: "Het kan nog wel even duren, maar het lijkt er wel echt op dat het net zich wat gaat sluiten nu." Ploeg houdt er ook rekening mee dat het nog lang kan gaan duren voor de Russen stappen zetten. "Het kan nog wel jaren gaan duren voordat de Russen meewerken aan het MH17-onderzoek."

'Blijven inzetten voor gerechtigheid'

De premier liet na afloop het volgende weten via een schriftelijke verklaring: "Met het aansprakelijk stellen van Rusland is nu weer een belangrijke stap gezet. Morgen zal Nederland dit bij monde van minister Blok eveneens aan de orde stellen in de VN-Veiligheidsraad."

Rutte vervolgt: "Hierbij zal Nederland opnieuw volledige uitvoering van resolutie 2166 bepleiten en de medewerking eisen van Rusland. Ik ben mij ervan bewust dat dit voor de nabestaanden een moeilijk proces is, waarbij veel geduld wordt gevraagd. Nederland zal zich op alle manieren blijven inzetten om te komen tot waarheidsvinding en gerechtigheid, voor alle 298 slachtoffers en hun nabestaanden."

Minister Blok: 'We eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt':

Nederland eist dat Rusland volledig meewerkt aan het onderzoek naar de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Meer op rtlnieuws.nl: