Ga naar de inhoud
Nederland

PVV zal in geen enkele gemeente besturen: 'Schande van arrogante elite'

Geert Wilders tijdens zijn campagne Beeld © ANP

De PVV zal in geen enkele gemeente mee gaan besturen. De partij deed in dertig gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar komt in geen enkel nieuw gemeentebestuur. "Een schandelijk cordon sanitaire van de zelfgenoegzame arrogante elite", vindt PVV-leider Geert Wilders.

Wilders zei voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen zich te verheugen om zijn basis 'te verstevigen en verder uit te bouwen.' Maar uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt de PVV geen bestuursverantwoordelijkheid te krijgen.

In geen van de dertig gemeenten waar de partij aan de verkiezingen meedeed, komt de PVV in een nieuw gemeentebestuur. Ook in Den Helder, de enige gemeente waar de PVV serieus meedeed aan de onderhandelingen, is de kans zo goed als verkeken, laat de lokale PVV-fractievoorzitter weten. In gemeenten waar de onderhandelingen nog gaande zijn, zit de PVV niet aan tafel.

Niet serieus genomen

In het Brabantse Rucphen haalde de PVV vier zetels, goed voor ruim een kwart van het aantal stemmen. Maar tot serieuze onderhandelingen kwam het nooit. PVV-fractievoorzitter Ad Vissenberg voelde zich weinig serieus genomen. "We hebben twee avonden anderhalf uur gesproken. Na een week kregen we te horen dat we niet meer uitgenodigd werden."

De reden? "Aan het programma lag het niet", denkt Vissenberg. "Die kon prima naast die van de andere partijen. We kregen te horen dat we beginnende politici waren en te weinig ervaring hadden." Nonsens, vindt Vissenberg. "Ik ben dertig jaar commercieel directeur geweest van een bouwbedrijf en heb jaren in de landelijke huurcommissie gezeten. Het leek er sterk op dat ze het gewoon niet aandurfden om met ons in zee te gaan."

De PVV-fractievoorzitter noemt het 'teleurstellend' dat het zo is gelopen. "Maar we gaan nu gewoon hard oppositie voeren en onszelf bewijzen." Een woordvoerder van de gemeente Rucphen laat weten dat er uiteindelijk 'gekeken is naar de partijen met de meest bestuurlijke ervaring. De PVV had die niet.'

Miniatuurvoorbeeld
PVV-fractievoorzitter Ad Vissenberg 

Geen gesprek

In Den Helder deed de lokale PVV, overigens achter de rug om van de toenmalige formateur Jan Nagel, wél mee aan de onderhandelingen voor een nieuw college. Het is de enige lokale PVV-afdeling die serieus mee heeft gedaan aan de onderhandelingen, al liep het niet goed af. De collegevorming in Den Helder ontaarde in een flinke chaos. 

"We waren dichtbij een akkoord met de lokale partij, de Seniorenpartij en de ChristenUnie", zegt de lokale PVV-fractievoorzitter Vincent van den Born. "Maar op het laatste moment heeft de Stadspartij de stekker er uitgetrokken." Van den Born vermoedt dat er vanuit de landelijke partijen druk op de lokale afdelingen is gelegd om niet met de PVV in zee te gaan. "VVD en vooral het CDA wilden niet met ons in gesprek. We werden door die twee partijen niet serieus genomen."

Boos

Formateur Jan Nagel voelde zich gepasseerd dat er achter zijn rug om een coalitieakkoord in de maak was waarin de PVV ook meedeed. Nagel wilde de PVV niet bij de vorming van een nieuw college hebben. "Ik heb de partijen gehoord en op grond daarvan had ik besloten dat een coalitie met de PVV niet tot een reële mogelijkheid behoorde. Mijn taak was om een stabiele coalitie te vormen die op een betrouwbare meerderheid kon rekenen. Op grond daarvan had ik besloten niet met de PVV te gaan onderhandelen." Volgens Nagel is het 'nog nooit in Nederland vertoond' dat een formateur op deze manier werd gepasseerd. Hij stopte dan ook.

Momenteel zitten er zeven partijen in Den Helder om tafel onder leiding van een nieuwe formateur; CDA'er Hans Huibers. De PVV doet niet mee. PVV'er Van den Born heeft ook geen hoop meer dat zijn partij nog wordt gevraagd. "De onderhandelingen met de andere partiijen zijn al ver. Ik schat de kans met een CDA-formateur zo goed als nihil dat we ooit nog worden gevraagd, maar we blijven zeker beschikbaar."

'Arrogante elite'

Geert Wilders zegt in een reactie tegen RTL Nieuws teleurgesteld te zijn dat zijn partij in geen enkele gemeente mee gaat besturen. "Dat we helaas nergens meebesturen is het gevolg van een schandelijk cordon sanitaire van de zelfgenoegzame arrogante elite", zegt Wilders. Bij een cordon sanitaire wordt een partij systematisch uitgesloten door andere partijen. 

De PVV-leider voegt daar aan toe: "Maar onze tijd komt nog wel. Het cordon zal geen stand houden en breken."

Frits Wester: 'Geen verstandige houding'

Thumbnail

Politiek commentator Frits Wester over de situatie: 

"Eigenlijk was het voor de verkiezingen al duidelijk dat de meeste andere partijen er niet voor voelden om met de PVV in een college samen te werken. Ook al stelden veel lokale afdelingen van de PVV zich veel gematigder op dan de landelijke fractie. Juist van die kandidaten voor de gemeenteraad hoorde je dat ze in de gemeenteraad over heel veel praktische zaken wilden praten en dat de islam voor hun echt niet het belangrijkste thema was en al zeker geen breekpunt."

Wester besluit: "Dat bezien, hebben andere partijen de lokale PVV’ers misschien wel iets te gemakkelijk op voorhand buitenspel gezet. Daarmee neem je niet alleen die partij niet serieus, maar ook de mensen die er op gestemd hebben niet. Zeker als gevestigde partijen zelf nog geen oplossing hebben voor de specifieke zorgen van deze mensen, is dat geen verstandige houding."

Meer op rtlnieuws.nl:
Wethouder met ambtenaar naar VS om steentje af te halen: 'Snoepreisje'