Nederland

Minister wil opheldering van gemeenten over nieuwbouw bij hoogspanning

28 mei 2018 20:05 Aangepast: 28 mei 2018 20:15
Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil opheldering van gemeenten die ondanks een negatief advies toch nieuwe woningen bouwen in de buurt van hoogspanningslijnen. "Dat beleid is er niet voor niks."

Ollongren reageert daarmee op onderzoek van RTL Nieuws. Samen met de Geodienst van Rijksuniversiteit Groningen vond de onderzoeksredactie ruim 100 nieuwbouwwoningen in 7 gemeenten die te dicht bij hoogspanningslijnen zijn gebouwd. Het gaat om woningen die gebouwd zijn sinds 2016. Mogelijk gaat het in het hele land om nog meer woningen.

Kinderleukemie

Sinds 2005 adviseren de Gezondheidsraad en het RIVM om nieuwbouw van woningen, scholen en kinderdagverblijven uit de buurt te houden van hoogspanningslijnen. Dit vanwege een mogelijk risico op kinderleukemie. 

De minister zegt de zorgen van bewoners te begrijpen en uit te gaan zoeken wat er in de gemeenten precies aan de hand is. "Dit voorzorgsbeginsel is er juist om rekening te houden met risico's. Er zijn richtlijnen waar wel en waar niet te bouwen. Dat beleid is er niet voor niks."

Meer op rtlnieuws.nl: 

`