Nederland

Leonne mag officieel genderneutraal zijn: 'Ik zit er precies tussenin'

28 mei 2018 17:07 Aangepast: 19 oktober 2018 11:29
Een genderneutraal bordje (archieffoto). Beeld © ANP

"Ik ben geen Sylvester Stallone en geen Pamela Anderson, maar zit er precies tussenin. Ik ben het typische voorbeeld van een zuivere hermafrodiet." Dat zegt de inwoner van Breda die dankzij een uitspraak van de rechtbank voortaan genderneutraal door het leven gaat. Leonne spreekt tegen RTL Nieuws van 'een mijlpaal'.

Leonne (57) is de eerste Nederlander wiens gender op latere leeftijd nog wordt aangepast. De rechtbank Limburg heeft bepaald dat Leonne (geboren als Leon) voldoende aannemelijk heeft gemaakt geen man of vrouw te zijn, maar genderneutraal

"Het is een revolutionaire uitspraak. Dat de rechtbank zijn nek uitsteekt, is groot nieuws", zegt Leonne. "Ik ben er heel blij mee, ook omdat ik het niet alleen voor mezelf heb gedaan. Voor mijn werk als psychotherapeut heb ik duizenden transseksuelen gesproken. Daar wilde ik het ook een beetje voor doen."

'Ik verwacht een grote toeloop'

Er zijn misschien wel honderdduizend mensen in Nederland die hier gebruik van willen maken, denkt Leonne. "Ik verwacht een heel grote toeloop van mensen die zich er ook 'tussenin' voelen."

Bij de geboorte van Leonne in 1961 was het niet mogelijk om het geslacht te bepalen. De baby werd aangemerkt als man, maar Leonne kwam er in de puberteit achter zich geen man te voelen.

'Zowel fysiek als qua identiteit volledig in evenwicht'

Leonne onderging medische behandelingen om vrouw te worden, maar na verloop van tijd bleek ook dat geslacht niet te passen. "Ik voelde me niet zo. Ik voelde me geen man of vrouw", zegt Leonne. "Ik bleef maar in het verkeerde jasje zitten. Zowel fysiek als qua identiteit ben ik volledig in evenwicht. Ik heb precies evenveel eigenschappen van mannen als vrouwen."

Toen Leonne nog als man leefde, was hij werkzaam als verpleger op een kinderafdeling. "Maar 's nachts leerde ik van mijn collega's 'vrouwendingen' als koken, breien en naaien. Als man zorgde ik graag voor kinderen."

"En als vrouw ging ik dan weer makkelijk onder een auto liggen, of in de modder. En als een man met me wil worstelen, dan leg ik 'm zo neer."

'Ik kan voortaan zeggen dat ik neutraal ben'

Als het goed is, komt er straks een X te staan in het paspoort van Leonne. Toch is Leonne niet bang voor moeilijkheden. "Integendeel juist. Nu levert het moelijkheden op. Als ik ga reizen, moet ik me heel vrouwelijk kleden en gedragen. Dan moet ik me als vrouw profileren, maar zo ben ik helemaal niet. Nu kan ik voortaan zeggen dat ik neutraal ben." 

Transgenders verheugd: 'Dit is revolutionair'

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is enorm verheugd door de uitspraak van de rechtbank in Roermond over genderneutraliteit.

"De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht", zegt voorzitter Brand Berghouwer van TNN. "Dit is revolutionair te noemen binnen het Nederlandse familierecht."

Genderidentiteit leidend en niet geslachtskenmerken

De komst van de Transgenderwet van 2014 maakte al duidelijk dat genderidentiteit voor transgender personen leidend was en niet de geslachtskenmerken. Ze hoeven voor wijziging van geslacht alleen met een deskundigeverklaring naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Intersekse personen moeten nog wel naar de rechter om te bewijzen dat geslachtskenmerken en dus het geslacht anders zijn dan het bij de geboorte vastgestelde geslacht.

Kinderafdeling Hema genderneutraal dankzij Julia (12)

Als stoer meisje wilde Julia geen onderbroeken met roze strikjes. Dus vroeg ze aan de Hema of dat niet anders kon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore