Ga naar de inhoud
Nederland

Blok spreekt Veiligheidsraad toe over MH17: 'Aandacht mag niet verslappen'

Beeld © AFP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt morgen zelf in New York de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe over MH17. "We moeten zorgen dat het onderwerp voortdurend op de agenda blijft en de aandacht niet verslapt."

"Gerechtigheid moet zegevieren", zei Blok voor aanvang van overleg met zijn Europese collega's in Brussel. Vandaag bespreken ze de zaak-MH17 opnieuw. "Ik ga uitleggen waarom Nederland samen met Australië de stap heeft genomen om Rusland aansprakelijk te stellen", zegt Blok tegen RTL Nieuws. De EU-buitenlandchef liet weten dat Nederland kan rekenen op 'volledige steun'.

Rusland aansprakelijk gesteld voor vliegramp

Vorige week bleek dat de raket die de passagiersvlucht neerhaalde van het Russische leger afkomstig was. Nederland heeft Rusland aansprakelijk gesteld voor de vliegramp, die 298 mensen het leven kostte. Uit de bevindingen van het internationale team dat de toedracht onderzoekt blijkt dat de Russen cruciale informatie hebben achtergehouden, stelt het kabinet.

"Het is belangrijk dat de EU-landen achter Nederland blijven staan zodat we druk kunnen uitoefenen op Rusland", aldus Blok. "Het vinden van de daders is van groot belang, en we moeten zorgen voor genoegdoening van de nabestaanden."

Minister Rutte over het besluit om Rusland aansprakelijk te stellen:

Minister-president Rutte gaf afgelopen vrijdag toelichting bij het besluit.

Meer op rtlnieuws.nl: