Nederland

Festival Milkshake verbaasd over heftige reacties op vegetarisch eten

27 mei 2018 14:12 Aangepast: 27 mei 2018 18:01
Het terrein van festival Milkshake. Beeld © ANP

Het besluit van festival Milkshake om voortaan alleen nog maar vegetarisch voedsel te verkopen, roept soms heftige reacties op. "We zijn daar echt verbaasd over", zegt organisatrice Marieke Samallo.

"We hebben niet het ei van Columbus uitgevonden", zegt Samallo. "Het Digital Festival in Amsterdam serveert al drie jaar geen vlees meer. Ook wij nemen nu onze verantwoordelijkheid."

ZIE OOK: Festival Milkshake wordt vegetarisch

Tijdens de zevende editie van Milkshake op zaterdag 28 en zondag 29 juli is geen vlees meer te koop. De reacties zijn overwegend positief.

Zo reageerde Georgina Verbaan op Twitter op kritiek van een VVD-lid van de stadsdeelcommissie centrum die klaagde dat het besluit van Milkshake de 'individuele keuzevrijheid' in de hoofdstad aantast. "Ik wil niet geforceerd vegetarisch eten door de organisatie", stelt hij.

Verbaan vindt dat onzin. "Als zij een festival zonder vlees willen geven kan dat toch? Je hoeft er niet heen. En hoe erg is een dag zonder vlees nou helemaal?"

Ook Janine Abbring drijft de spot met de klagers. "Wat een schande, dit kunnen we toch niet laten gebeuren met zijn allen in dit land mensen?! Zijn er vrijwilligers bereid stukjes spek en slavinken over het festivalhek te mikken voor deze jongen?!" schrijft ze.

Arjen Lubach sluit zich hierbij aan. “Waren er maar wat meer plekken voor hetero's en vleeseters in de wereld hè? Je zou bijna stiekem naar een gay-festival gaan en even vijf uurtjes geen dode dieren in je mond stoppen. Maar ja, dat gaat wel heel ver.”

Publieksenquêtes

Milkshake is een festival dat staat voor inclusiviteit, liefde en een betere wereld, zegt organisatrice Marieke Samallo. “We hebben publieksenquêtes gedaan waaruit bleek dat de grote meerderheid van de bezoekers dit toejuicht. Je moet eens uitrekenen hoeveel liter water het maken van een hamburger kost. En het aantal foodtrucks op het festival waar we vlees verkochten was sowieso al zeer beperkt.”

Ook de toiletten worden duurzamer op het festival. In samenwerking met Ecotoilet en Waternet wordt fosfaat uit de ontlasting, die in de Dixies wordt opgevangen, gehaald. Voor aggregaten wordt gebruik gemaakt van biodiesel en speciaal voor het festival wordt met Slimstroomplan een Smart Power Plan ontwikkeld dat moet resulteren in minimaal elektriciteitsgebruik.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore