Nederland

Vader Anne Faber 'wil antwoord op de vraag waarom zijn dochter is vermoord'

26 mei 2018 20:05 Aangepast: 27 mei 2018 09:32
Michael P., de moordenaar van Anne Faber.

Een opmerkelijke stap van Wim Faber, de vader van de vorig jaar vermoorde Anne, om de voorzitter van het gerechtshof verantwoordelijk te houden voor de moord op zijn dochter. Geen loze actie, maar een zoektocht 'naar het antwoord op de vraag waarom zijn dochter is vermoord', zegt zijn advocaat Ruth Jager.

Het gaat om Rinus Otte, tegenwoordig werkzaam bij het Openbaar Ministerie. Hij was voorzitter van het gerechtshof dat ervoor zorgde dat Michael P., de moordenaar van Anne, na een eerdere veroordeling geen tbs-behandeling kreeg opgelegd, maar juist eerder op straat kwam te staan.

ZIE OOK: Vader Anne Faber wil dat 'falende' OM-topman opstapt

Miniatuurvoorbeeld

"De verkrachtingen waarvoor hij was veroordeeld, waren echt gruwelijk", zegt Ruth Jager (foto rechts) tegen RTL Nieuws. "Deskundigen zeggen: alleen al op basis daarvan had hij tbs opgelegd kunnen krijgen. Maar dat is niet gebeurd."

Wat Wim Faber de leden van het gerechtshof nu het meest kwalijk neemt, zegt Jager, is dat ze bij de behandeling van het hoger beroep van Michael P. 'onvoldoende kritisch zijn geweest'. "Hoe kan dat nou, vraagt Wim zich af: geen tbs, en tegelijkertijd wél een forse strafvermindering?"

Maatschappij beschermen tegen Michael P.

Waar Michael P. in eerste instantie werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf, bracht het hof die termijn terug tot elf jaar. "Daarbij hebben ze volgens Wim Faber niet meegewogen dat de maatschappij tegen hem in bescherming genomen moest worden", zegt Ruth Jager. 

"De feiten waren enorm gestoord, maar de verdachte heeft niet willen meewerken aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Rechters hebben een eigen verantwoordelijkheid en kunnen ook dan tbs opleggen. Maar Wim ziet in het arrest niet dat het hof die afweging gemaakt heeft. De rechters hadden in zijn overtuiging kritischer moeten zijn."

'Moord had voorkomen kunnen worden'

Het gaat nog verder, zegt Jager. "Wim snapt het arrest eigenlijk niet. Hij zegt: ik denk dat de moord op Anne voorkomen had kunnen worden als het hof een andere uitspraak had gedaan."

Dat hij zijn pijlen richt op voorzitter Otte en niet op de andere leden van het hof, komt volgens Jager 'doordat hij is gestuit op uitspraken van Otte die erop duiden dat die een bepaalde vooringenomen mening heeft over tbs'. Otte zou zich tijdens een seminar 'heel kritisch hebben uitgelaten over de tbs-maatregel' en er 'steeds meer afkeer' van hebben.

'Verantwoordelijk voor overlijden Anne'

"Dat maakt dat bij Wim de gedachte is gaan leven dat door de persoonlijke mening van Otte in deze zaak geen tbs is opgelegd", zegt Jager. "Wat Wim nu wil, is de verantwoordelijken aanspreken. Hij is op zoek naar antwoord op de vraag waarom zijn dochter is vermoord. Eén van die verantwoordelijken is meneer Otte. Hij houdt meneer Otte verantwoordelijk voor het overlijden van Anne."

Tbs: wat houdt het in?

De tbs-maatregel wordt geregeld opgelegd. Maar hoe werkt het precies?

Meer op rtlnieuws.nl:
Reclassering in 2012: grote kans op herhaling Michael P.

`