Ga naar de inhoud
Wordt het 40 graden?

Zoek je verkoeling? Neem een warme douche

Beeld © iStock

Heb je afgelopen nacht slecht geslapen door de hitte? Dan ben je waarschijnlijk geneigd een koude douche te nemen ter verkoeling. Maar dit moet je juist niét doen, zegt neuroloog Arthur Kurvers. Hij legt uit waarom.

"Mensen zijn gewend aan een bepaalde temperatuur", vertelde Kurvers eerder aan RTL Nieuws. "De ideale temperatuur om te slapen is zo'n 18 of 19 graden. In veel huizen is het nu ook 's nachts een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is."

Lekker
Lees meer:
Lekker genieten van de zon? Deze mensen snakken naar verkoeling

Ramen open

Wat kunnen we doen om toch goed te slapen of ter verkoeling overdag? Uiteraard kunnen we proberen de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te krijgen: overdag de ramen en gordijnen dichthouden en als het buiten frisser is dan binnen de ramen openzetten. Maar ook een warme douche of warm bad helpt, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

"Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt."

Koud drankje

Een andere tip van Kurvers is om iets kouds te eten of drinken. "En dan is een glas water het best." Een lekker ijsje voor het slapengaan is helaas minder verstandig: de suiker die daarin zit, maakt in slaap vallen weer lastiger, waarschuwt hij.