Nederland

Oud-VVD'er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS

26 mei 2018 16:23 Aangepast: 26 mei 2018 16:51
Geert Dales (L) wordt gefeliciteerd door Jan Nagel met zijn partijvoorzitterschap tijdens de Algemene Vergadering van 50PLUS. Beeld © ANP

Voormalig VVD'er Geert Dales is de nieuwe voorzitter van politieke partij 50PLUS. Zijn verkiezing op het partijcongres stond vandaag al min of meer vast, nadat de laatste tegenkandidaat zich eerder tijdens het congres had teruggetrokken.

Dales werd gesteund door onder anderen partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel. Toch was de stemming allesbehalve unaniem. Van de 253 geldige stemmen waren er 182 voor Dales. 48 leden stemden tegen, 23 mensen leverden een blanco stem in.

Henk Krol (50PLUS) over vechten: 'Op lagere school'

Wij vroegen partijleider Henk Krol of hij zelf wel eens een tik uitdeelt.

Niet eensgezind

De nieuwe voorzitter erkende dat de aanwezige leden zich niet eensgezind achter hem schaarden. "Ik weet dat er tegenstemmen zijn geweest. Zo'n zeventig leden die het of niet zien zitten of afwachten'', aldus Dales. "Ik beschouw dat als een grote opdracht. Ik vind het goed dat dit op tafel ligt, dan weet je waar je aan toe bent.''

Een deel van het congres was niet toegankelijk voor de pers, nadat de partij de afgelopen weken veelvuldig negatief in het nieuws is geweest. Er was onenigheid over de jaarrekeningen en enkele leden gingen bij een vergadering van de Overijsselse afdeling met elkaar op de vuist.

ZIE OOK: Crisis bij 50PLUS: bijna hele bestuur stapt op

Scheidend voorzitter

De fracties in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich bovendien tegen scheidend voorzitter Jan Zoetelief. Leden bekritiseerden de bestuursstijl van Jan Zoetelief en wilden 'meer informatie'."Deze maand stapten Zoetelief en secretaris Hylke ten Cate op nadat de rest van het partijbestuur al was vertrokken.

Zoetelief hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en trok zich eerst terug als voorzitter en later ook als kandidaat. De kersverse voorzitter Dales bedankte Zoetelief nog wel voor het werk dat hij voor de partij heeft verricht.

Fel van leer

Partijcoryfee en Eerste Kamerlid Jan Nagel trok in zijn toespraak fel van leer tegen D66, omdat die partij zich volgens hem keert tegen elke vorm waarbij burgers meer inspraak krijgen. Nagel zei te hopen dat D66-leden van de Eerste Kamer afschaffing van het raadgevend referendum zullen tegenhouden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore