Nederland

Geliquideerde elektricien uit Almere 'achter zware aanslag Iran in 1981'

26 mei 2018 09:10 Aangepast: 08 januari 2019 14:14
De politie publiceerde deze foto van de geliquideerde elektricien 'Ali'. Beeld © Politie

De 56-jarige man die op 15 december 2015 in Almere werd geliquideerd, is waarschijnlijk dezelfde man die in 1981 verantwoordelijk was voor een grote aanslag in Iran waarbij meer dan 70 doden vielen. Dat meldt het Parool.

De man, 'Ali Motamed', zou in Nederland onder een schuilnaam een nieuw leven zijn begonnen. Begin jaren 90 kreeg hij een verblijfsvergunning, jarenlang leidde hij als elektricien een rustig leven. Volgens het Parool heet hij vrijwel zeker in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi

Samadi wordt gezien als hoofdverantwoordelijke voor de bomaanslag op 28 juni 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran. De aanslag was de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran. 

Ter dood veroordeeld

 

Miniatuurvoorbeeld

Onder de slachtoffers waren tien kabinetsleden, 27 parlementsleden en opperrechter ayatollah Mohammad Beheshti. 

Samadi is in Iran bij verstek ter dood veroordeeld. Hij werd internationaal gezocht. De foto rechts werd verspreid.

'Weduwe wist van niets'

Zijn weduwe denkt dat Iran achter zijn liquidatie moet zitten. Naar eigen zeggen heeft ze tot enkele jaren geleden niet geweten wie Ali Motamed werkelijk was.

De twee Amsterdamse mannen die vast zitten op verdenking van het uitvoeren van de moord, stonden gisteren voor het eerst voor de rechtbank in Lelystad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore