Nederland

Vader Anne Faber haalt in open brief uit naar hof: 'Anne dood door falen rechtsgang'

26 mei 2018 06:49 Aangepast: 26 mei 2018 10:53
Anne Faber werd in september vorig jaar verkracht en vermoord. Beeld © ANP

De vader van de vermoorde Anne Faber roept in een open brief de voorzitter van het gerechtshof in Arnhem ter verantwoording. "De verkrachting van en de moord op Anne had voorkomen moeten en kunnen worden", stelt vader Wim na eigen onderzoek.

De nu 28-jarige Michael P. wordt verdacht van moord, ontvoering en verkrachting van de Utrechtse Anne Faber (25). In een open brief in De Volkskrant schrijft Wim Faber dat er 'volop signalen waren dat de man gestoord was'.

Anne Faber verdween in september vorig jaar toen ze was gaan fietsen in de omgeving van Baarn. Verdachte Michael P., die in een kliniek in Den Dolder zat vanwege eerdere verkrachtingen, werd gearresteerd toen bleek dat zijn dna op de jas van Anne was gevonden. Hij wees de locatie aan waar het lichaam van Anne lag, in Zeewolde. Twee weken na haar verdwijning werd ze gevonden. 

Geen tbs

P. kreeg van de rechtbank 16 jaar cel voor de verkrachtingen. Maar het gerechtshof verlaagde die straf met vijf jaar en legde hem ook geen tbs op. 

Uit rechtbankstukken blijkt volgens vader Wim Faber dat het recidiverisico 'torenhoog' was, maar het gerechtshof 'leunde achterover'. "Waarom heeft P. geen tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen? (...) Ik mis een kritische houding als ik de processtukken van de gruwelijke zaak uit 2010 lees. Daardoor zijn de mogelijkheden om de samenleving te beschermen niet benut."

ZIE OOK: Profiel Michael P.: brute verkrachtingen onder invloed van coke en drank

Kritischer

Faber schrijft dat het gerechtshof niets met de aanwezige signalen heeft gedaan. "Met de vaststelling van het Pieter Baan Centrum in handen waarin stond dat geen onderzoek kon plaatsvinden omdat P. medewerking weigerde, leunde het Hof achterover. Daarop richt zich mijn boosheid."

De raadsheren hadden volgens Faber kritischer moeten zijn. "Met een meer kritische opstelling was het wel mogelijk geweest tot onderbouwing van een stoornis te komen, daarvan ben ik overtuigd."

Rechtbankstukken

Uit rechtbankdocumenten die RTL Nieuws in november in handen kreeg, bleek al dat de reclassering vijf jaar geleden al geconstateerd had dat er een grote kans was dat Michael P. opnieuw de fout in zou gaan. En de officier van justitie vermoedde dat de man die nu wordt verdacht van de moord op Anne Faber 'gestoord' was. 

Reconstructie: dit weten we over het verleden van Michael P.:

Dit weten we over het verleden van Michael P.

Raadsheer Otte

Anne's vader richt zich op raadsheer Rinus Otte. "Mijnheer Otte, ik acht u, als voorzitter van het hof in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak."

In maart werd bepaald dat Michael P. zijn volledige straf moet uitzitten voor de verkrachting en beroving van twee meisjes in Nijkerk in 2010. Het gaat om vier jaar celstraf. De rechtszaak voor de moord op Anne Faber loopt nog.

Raadheer Otte wil tegenover De Volkskrant niet reageren. Wel geeft het Openbaar Ministerie een reactie: "Het OM en de heer Otte kunnen zich voorstellen dat er bij meneer Faber allerlei gevoelens leven rondom de eerdere veroordeling van de verdachte van de moord op zijn dochter."

Oom Anne Faber: 'Er overheerst onmacht, boosheid en vooral veel pijn'

Hans Faber, de oom van Anne Faber, reageerde eerder namens de familie op de bekentenis van Michael P.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore