Nederland

Pegida heeft 'verrassing' voor Utrecht na verbod barbecuefeest voor moskee

25 mei 2018 22:28 Aangepast: 25 mei 2018 22:31
De Ulu-moskee in Utrecht. Beeld © ANP

Pegida heeft voor de gemeente Utrecht 'een verrassing in petto'. De anti-islambeweging reageert daarmee op het verbod van de gemeente om te gaan barbecueën voor de deur van een moskee.

"Wij hebben voor Utrecht echter zeker een verrassing in Petto, want voor ons was deze beslissing van een Burgemeester die Hoofdgast is op 29 mei bij de Iftar zeker geen verrassing", schrijft de organisatie op Facebook. 

Ook in Gouda kreeg Pegida geen toestemming varkensvlees te roosteren bij de moskee. Pegida wilde de barbecues houden op 4 juni op het plein bij de Ulu-moskee in Lombok in Utrecht en op 6 juni voor de deur van moskee Nour aan de Raam in Gouda.

Geen barbecues

Pegida is gisteren geïnformeerd over het besluit in Utrecht. Een demonstratie op het moskeeplein door Pegida is 'onverantwoord met mogelijk gevaar voor de openbare orde', meldt de gemeente. De nieuwe aangewezen locatie is de nabijgelegen busbaan op het Westplein. Ook daar mag Pegida geen gebruik maken van open vuur, barbecues of andere warmtebronnen.

Volgens de gemeente Utrecht is het een grondrecht om te mogen demonstreren, maar kunnen wel beperkingen worden opgelegd vanwege gevaar voor de openbare orde. De voorgenomen demonstratie in Gouda moet uitwijken naar het centrum van Gouda, achter de Agnietenkerk.

Geen verbod in Rotterdam

In nog drie andere plaatsen heeft Pegida vergelijkbare demonstraties aangekondigd in Arnhem, Rotterdam en Den Haag. In Rotterdam lijkt de actie wel te mogen doorgaan. Daar sprak burgemeester Aboutaleb zich gisteren nog openlijk uit tegen een verbod, meldde regionale omroep RTV Rijnmond. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Actiegroep in geweer tegen plan Pegida om varkens te roosteren bij moskeeën

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`