Nederland

Rutte: Rusland moet meewerken aan onderzoek MH17 en recht doen aan leed nabestaanden

25 mei 2018 14:31 Aangepast: 25 mei 2018 19:59
Premier Rutte vandaag tijdens zijn persconferentie. Beeld © ANP

Premier Rutte gaat praten met Rusland om erop aan te dringen dat het 'zijn verantwoordelijkheid neemt en meewerkt aan de waarheidsvinding' over het neerhalen van vlucht MH17. Daarnaast wil Nederland dat Rusland 'recht doet aan het enorme leed' dat nabestaanden is aangedaan.

De premier, die zijn bezoek aan India afbrak nadat het speciale onderzoeksteam JIT gisteren zijn bevindingen naar buiten had gebracht, spreekt van een 'heel grote stap' nu Nederland, samen met Australië, Rusland aansprakelijk stelt voor de ramp.

'Besluit is niet lichtvaardig genomen'

Minister-president Rutte gaf vandaag toelichting bij het besluit.

Niet speculeren

"We hopen dat Rusland dit snapt", zei Rutte tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad. "We zullen zien wat er gebeurt." De premier wilde niet speculeren over vervolgstappen als Rusland niet of niet afdoende ingaat op de Nederlandse eisen. "Ik wil de kans maximaal laten zijn dat deze stap kan slagen."

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten nadat Nederland en Australië het land aansprakelijk stelden voor de ramp. Rutte zei dat hij de Russische reactie 'buitengewoon betreurt' en roept het land op 'de resultaten zorgvuldig te bekijken'.

Minister Blok: 'We eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt'

Vanochtend ging minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken al in op de eisen die het kabinet aan Rusland stelt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor ramp met MH17

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore