Werk en Geld

Een werkdag van 6 of 8 uur? 'Mensen beoordelen op tijd is zo'n onzin'

28 mei 2018 08:00 Aangepast: 28 mei 2018 16:32
Een jongen op kantoor Beeld © ANP

Het nieuwe Amsterdamse college wil experimenteren met een zesurige werkdag voor ambtenaren. Steeds meer organisaties hebben flexibele werktijden, werken van 8 tot 17 uur raakt uit de tijd. "Mensen beoordelen op aantal uren is grote onzin."

Het plan voor een zesurige werkdag voor ambtenaren in Amsterdam komt uit de koker van GroenLinks. "Je ziet in Europa steeds meer bedrijven en organisaties experimenteren met flexibelere werktijden. Het blijkt dat mensen hier gelukkiger van worden", zegt de Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. "Daarom willen wij ook kijken of we een proef kunnen houden."

De plannen zijn nog niet uitgewerkt. Groot Wassink: "Ik denk dat het experiment met een kleine groep mensen zal zijn. Misschien is het interessant om dit bij een overheidsdienst als vervoerder GVB te onderzoeken." Zelf gaat de GroenLinkser overigens niet zes uur werken. "Ook de nieuwe burgemeester niet. Wethouder of burgemeester ben je permanent."

Vrijer zijn

Arbeidseconoom Joop Schippers is positief over het Amsterdamse plan. "Door mensen vrijer te laten zijn in de invulling van hun werkdag zie je dat ze relaxter worden."

Dat heeft voordelen. Schippers vervolgt: "Door mensen eerst thuis te laten werken, kunnen ze bijvoorbeeld tussendoor de kinderen naar school brengen of mantelzorg doen. Dat maakt ze relaxter als ze hun werk moeten doen. En dus productiever."

Iemand die zes uur per dag werkt, is volgens Schipper eigenlijk net zo productief als iemand die acht uur werkt. "Mensen die voltijd werken doen namelijk veel privédingen in werktijd en stressen meer om privézaken waardoor ze minder productief zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Personeel van Tata Steel

Geen files

Bij staalbedrijf Tata Steel loopt sindskort een proef waarbij werknemers ruimte krijgen om hun  tijd vrij in te delen. "Dat kan niet bij elke functie maar bijvoorbeeld wel bij kantoorbanen", zegt woordvoerder Robert Moens van het bedrijf waar ruim 10.000 mensen werken. "Om files te ontlopen of om kinderen naar school te brengen kunnen werknemers later beginnen of bijvoorbeeld eerst thuiswerken."

De roep om flexibelere werktijden kwam van de werknemers. "Omdat we onze werknemers serieus nemen, zijn we hiermee begonnen", zegt Moens. De eerste resultaten zijn positief. "Werknemers hebben betere balans weten te vinden tussen werk en privé. Daardoor kunnen ze beter produceren."

Tijd is niet belangrijk

Bij adviesbureau &Samhoud gaan ze nog veel verder. De 250 werknemers zijn totaal vrij om hun baan in te vullen. "Onze mensen zijn vrij om te werken wanneer ze willen. Of nu zes, acht of tien uur per dag werken, maakt niet uit. Ik ga dat echt niet controleren. Tijd is irrelevant", zegt directeur en oprichter Salem Samhoud.

Of daar geen misbruik van wordt gemaakt? "Je moet goed personeel aannemen. Mensen die van vrijheid houden en verantwoordelijkheid aankunnen. Maar ik zie alleen maar voordelen. Mensen zijn uitgeruster en relaxter. Doordat ze vrijheid hebben, hebben ze meer tijd voor hun gezinsleven. Vaders krijgen bij ons ook twee maanden verlof. Niemand maakt er misbruik van. We zien juist dat mensen eerder veel te hard werken dan dat ze te weinig doen."

Of het veel geld kost? "Het levert juist veel geld op", zegt de directeur. ""Mensen willen doelen hebben en iets bereiken  Mijn grootste zorg is of onze mensen niet te veel geven."

Miniatuurvoorbeeld
Salem Samhoud laat zijn werknemers al 20 jaar vrij om hun baan te doen.

Zo maak je gelukkige werknemers

Volgens Samhoud is acht uur werken per dag niet meer van deze tijd. "Je ziet steeds meer experimenten op dit gebied. In de VS en Azië zie je steeds meer bedrijven die hun werknemers vrij laten in de manier waarop ze hun werk invullen. Acht uur werken is echt iets van de negentiende eeuw."

Arbeidseconoom Schippers beaamt dat. "In 1960 maakten mannen een werkweek van gemiddeld 48 uur. Er is zoveel veranderd. Het is verstandig als werkgevers kijken het privélevens van hun werknemers. Hun situatie, samenstelling van het gezin en andere taken naast het werk. Als vanuit dat perspectief wordt gekeken hoe de baan het beste ingevuld kan worden, creëer je de meest gelukkige werknemers."

Meer op rtlnieuws.nl
Waarom de zesurige werkdag helemaal geen gek idee is

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van