Ga naar de inhoud
Nederland

Minister Blok: Rusland moet meewerken aan onderzoek MH17 en genoegdoening geven

Minister Blok eist dat Rusland verantwoordelijkheid neemt. Beeld © ANP

"Vandaag eisen we dat Rusland verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17." Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zojuist. Die verantwoordelijkheid gaat volgens Blok om 'meewerken met strafrechtelijk onderzoek, informatie geven en genoegdoening in verschillende vormen'.

"Het neerhalen van MH17 heeft onherstelbaar leed veroorzaakt", benadrukte Blok nogmaals. "298 mensen kwamen om het leven. De daders moeten vervolgd worden."

Genoegdoening geven

Verantwoordelijkheid nemen voor de ramp betekent volgens Blok 'het hele palet'. "Meewerken met strafrechtelijk onderzoek, met personen, informatie geven en genoegdoening in verschillende vormen." Hij vroeg de nabestaanden om geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten 'voor de feiten boven tafel zijn'.

ZIE OOK: Bellingcat: deze hooggeplaatste militair was betrokken bij MH17

"Rusland is tot dusverre in gebreke gebleven", zegt Blok. Hij neemt Rusland dat kwalijk. Blok heeft voorafgaand aan het besluit gebeld met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Die reageerde afhoudend en blijft iedere betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van het passagierstoestel ontkennen.

VN-Veiligheidsraad

​Vandaag maakte het kabinet bekend dat Nederland en Australië Rusland aansprakelijk stellen voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

Andere landen zijn nog aan het overwegen of ze zich bij Nederland en Australië aansluiten. Dinsdag brengt Nederland het ter spraken in de VN-Veiliheidsraad. "Dan zullen we Rusland diep in de ogen kijken", zei Blok.

Minister Blok: 'We eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt':

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor ramp met MH17