Nederland

'Zorg dat gehandicapt kind in speeltuin in de buurt kan spelen'

24 mei 2018 17:54 Aangepast: 09 november 2019 14:46

Het is leuk, gezond en goed voor de ontwikkeling voor kinderen: buitenspelen. Maar voor kinderen met een handicap is dat niet zo makkelijk. Zij hebben een aangepaste speeltuin nodig en daar zijn er in Nederland maar heel weinig van. Het kabinet wil nu dat gemeenten daar iets aan doen.

Buitenspelen is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Want wie gehandicapt is, kan niet zo maar van de glijbaan, of op de schommel.

Kijk hier waar bij jou in de buurt nu al een toegankelijke speeltuin zit

Spelen opgenomen in VN-kinderverdrag

Ilse van der Put is voorzitter van de Speeltuinbende en zet zich in voor toegankelijke speeltuinen. "Als je niet kunt spelen, kun je je niet ontwikkelen en buitenspelen is ongelofelijk belangrijk voor kinderen, voor álle kinderen."

Goed kunnen buitenspelen is zelfs zo belangrijk dat het recht erop is opgenomen in het VN-kinderverdrag. Toch zijn er pas in 60 van de bijna 400 gemeenten 'samenspeeltuinen', waar gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen met elkaar kunnen spelen.

Volgens Van der Put is het helemaal niet zo ingewikkeld om reguliere speeltuinen zo aan te passen dat ze toegankelijk zijn voor álle kinderen.

In gesprek met gemeenten

Meer samenspeelplekken dus, vindt D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. "Een kind is een kind, of het nou een handicap heeft of niet. En een kind wil spelen. Dus wij zouden heel graag willen dat er in minimaal de helft van de gemeenten een toegankelijke speeltuin is."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat met gemeenten in gesprek om te zorgen dat er in de toekomst veel vaker samen gespeeld kan worden.

Te weinig speelplekken voor kinderen met handicap:

In Nederland zijn veel te weinig speeltuinen waar kinderen met een handicap kunnen spelen. Pas 60 van de bijna 400 Nederlandse gemeenten hebben een aangepaste speeltuin. Dat is veel te weinig, vindt D66. Zij roepen dan ook hulp in van de minister van Volksgezondheid.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore