Nederland

Hevige migraine door onweer: 'Volgens mij hangt er iets in de lucht'

24 mei 2018 18:25 Aangepast: 24 mei 2018 21:38
(Archieffoto)

Vanavond gaat het weer flink onweren. Dat is slecht nieuws voor sommige migrainepatiënten, want zij hebben dan een extra grote kans op een migraineaanval. Neuroloog Michel Ferrari komt het regelmatig bij zijn patiënten tegen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen onweer en migraine is schaars, maar voor neuroloog Ferrari is het wel duidelijk. "Ik heb dit echt ontzettend vaak gehoord in mijn werk", vertelt hij. "Zo vaak dat het voor mij zeker is dat er een relatie is tussen onweer en migraine."

Wat is onweer

Ferrari denkt dat de migraineaanvallen gestimuleerd worden door elektrische lading in de lucht. William Huizinga van Buienradar legt uit hoe het precies zit. "Tijdens onweer ontstaan ladingsverschillen tussen wolken onderling of tussen wolken en de aarde. Op het moment dat de verschillen té groot worden, krijg je een bliksemschicht. Tijdens een onweersbui is er inderdaad veel elektrische lading in de atmosfeer." 

Ook verandert de luchtdruk vlak voor een onweersbui. "Eerst is er een extreme stijging in de luchtdruk en vervolgens een hevige daling", zegt Huizinga. 

Dichtbij of ver weg?

Weerman Dennis Wilt van Buienradar legt uit hoe je dit kunt uitrekenen hoe ver onweer bij jou vandaan is en wat je moet doen als het onweer gevaarlijk dichtbij komt. 

Triggers

De elektrische lading en verschillen in luchtdruk zijn dus triggers voor een migraineaanval, zegt Ferrari. "Je krijgt een aanval doordat zenuwen in bepaalde delen van je hersenen ineens actief worden en daarna minder actief. Luchtdruk en een verschil in ionisatie in de lucht kan dit stimuleren."

De triggers die een aanval veroorzaken, verschillen per migrainepatiënt. "Sommige vrouwen krijgen een aanval rondom de menstruatie en een andere groep krijgt het dus bij onweersbuien", legt Ferrari uit. "Maar dat er een groep is die een migraineaanval krijgt als het gaat onweren, dat weet ik zeker."

Weermannetjes

"Een jongetje vertelde mij ooit dat zijn moeder net een weermannetje is", zegt Ferrari. "Hij wist precies wanneer er onweer op komst was, omdat zijn moeder dan steevast een migraineaanval kreeg." De moeder van het jongetje is niet de enige die aan de hand van migraineaanvallen het weer kan voorspellen.

Ook migrainepatiënt Hottie Wiersema (45) heeft bij onweer extra last van haar migraine. "Ik zei gisteren al tegen mijn man, 'volgens mij hangt er iets in de lucht'", zegt ze. "Het voelt alsof de druk op je hoofd toeneemt. Mijn hoofd geeft een signaal af en dat weet ik, het gaat onweren."

Meer dan een pilletje innemen, kan Hottie vandaag niet doen. Gelukkig voor haar wordt het dit weekend beter weer, zonder onweersbuien.

Onweer vanavond


Onweerradar via Buienradar.nl

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore