Nederland

Vervuilde drugs kostten Zena het leven: 'Het is levensgevaarlijk'

24 mei 2018 20:09 Aangepast: 29 mei 2018 14:48

Een mooie meid, haar leven perfect op de rit, een goede moeder voor haar tweejarige kind. Zo omschrijft haar oom Ronald zijn nichtje Zena, die woensdag overleed nadat ze een gevaarlijke combinatie van cocaïne met atropine had ingenomen.

Haar vriend, met wie ze thuis de drugs innam, overleefde het wel. "Het is ongelofelijk, zwaar kut", zegt hij. "Wat er gebeurd is, is levensgevaarlijk."

Zena en haar vriend namen zaterdagavond een een combinatie van drugs 'waar je helemaal van out gaat', aldus de oom. Toen Zena zondagochtend bijkwam, schakelde ze de hulp van een buurman in. Die belde de ambulance en bracht beiden naar het ziekenhuis. 

Hersendood

De vriend van Zena kreeg een behandeling, Zena ging naar huis. En enkele uren later ging het helemaal mis. Dinsdag werd ze hersendood verklaard. "Haar ouders zijn gescheiden. Nadat haar moeder was ingevlogen vanuit Zuid-Afrika, hebben ze Zena van de beademing gehaald."

Wat bij de jonge vrouw kan hebben meegespeeld, is dat ze medicatie gebruikte. Die combinatie kan haar het leven hebben gekost, denkt haar oom. Het zou ook kunnen verklaren waarom haar vriend het wél heeft overleefd.

Zware pillen

Het Drugs Informatie Monitoring Systeem (DIMS) laat desgevraagd weten dat ze momenteel geen signalen ontvangen dat er vervuilde drugs in omloop zijn in Zena's woonplaats Rotterdam. 

De soorten drugs die Zena en haar vriend waarschijnlijk hebben genomen, kunnen inderdaad de dood tot gevolg hebben. "Als iemand heel licht is of er zijn andere omstandigheden, dan kunnen die dodelijk zijn", zegt een woordvoerster van het DIMS. 

Heel tragisch incident

Het Trimbos spreekt van een 'heel tragisch incident'. Begin dit jaar werd er gewaarschuwd voor vervuilde drugs in de regio. Nu niet. Het Trimbos onderzoekt nog of dat opnieuw moet gebeuren, maar daarvoor moet het eerst weten wat de precieze doodsoorzaak was, zegt een woordvoerster.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore