Nederland

Vader maakt haargroeimiddel voor bijna kale dochter: 'Ik heb nu een bos krullen'

26 mei 2018 09:05 Aangepast: 28 mei 2018 13:47
Esther van Montfort met haar 'nieuwe' haar. Beeld © Privéfoto

Esther van Montfort verloor van het ene op het andere moment ruim 70 procent van haar haren. "Ik was totaal in paniek", zegt ze. Niemand kon Esther helpen, tot haar vader het heft in eigen handen nam. Hij maakte een haargroeiserum en vernoemde het naar Esther.

Hans van Montfort (67) is arts en onderzoeker. Hij verdiepte zich tijdens zijn carrière vaak in onbegrepen klachten van patiënten. Naar kaalheid had hij echter nog nooit onderzoek gedaan. Toen hij zag dat zijn dochter zo in de put zat omdat ze steeds kaler werd, begon hij met experimenteren.

Wereld stort in

Het haarverlies van Esther kwam zes jaar geleden van het ene op het andere moment. "Ik ging mijn haar wassen en er viel zoveel uit, dat mijn hele doucheputje verstopt raakte. Het was een hele hand vol", vertelt ze. 

Miniatuurvoorbeeld

(Foto: Hans van Montfort) Links normaal haarverlies na het douchen, rechts het haarverlies van Esther na één douchebeurt.

Het haarverlies van Esther bleef niet bij één douchebeurt. Een enorme hoeveelheid haar bleef de weken erna uitvallen. "Als ik 's ochtends wakker werd, lag mijn hele bed vol met haren. Dan deed ik het zo snel mogelijk in een elastiekje, maar het bleef uitvallen", vertelt ze. Het haarverlies maakte Esther radeloos. "Je durft je haar niet meer te wassen, niet meer te kammen, je durft niks meer."

Uit onzekerheid bleef Esther vaker en vaker thuis. "Mensen keken naar me en ik was me heel bewust van mijn kale plekken. Verbergen lukte niet meer." Even de stad in of afspreken met vriendinnen deed Esther niet meer. "Ik heb heel veel gehuild in die periode. Ik was bang om helemaal kaal te worden."

Oorzaken voor kaalheid:

  • De meest voorkomende oorzaak voor haaruitval is erfelijkheid. Alopecia Androgenetica zorgt ervoor dat vooral mannen, vaak kaal worden.
  • Naast erfelijkheid zijn er meerdere haarziekten die ervoor kunnen zorgen dat je kaal wordt. Bijvoorbeeld Alopecia Areata of Alopecia Diffusa, 
  • Medicijngebruik of bestraling bij kanker kunnen ook zorgen voor haarverlies.
  • Dat geldt ook voor te strakke kapsels. Tractie Alopecia is kaalheid die je kan krijgen als je je haar té strak op je hoofdhuid draagt. Bijvoorbeeld bij dreadlocks of strakke vlechtjes.
  • Een andere oorzaak is ernstige stress, ook wel Telogeen Effluvium. 
  • Ook een verminderde schildklierwerking en ijzertekort kunnen kaalheid veroorzaken.
Bron: Haarstichting

Raadsel

Hoe het kon dat Esthers haar spontaan uitviel, weet ze nog steeds niet. Vlak ervoor was ze op vakantie in Thailand, waar het op dat moment ongeveer twintig graden warmer was. "Dat temperatuurverschil in combinatie met gif dat in Thailand wordt gebruikt tegen insecten en het feit dat ik na mijn reis heel ziek ben geweest, heeft wellicht mijn haarverlies veroorzaakt", zegt ze. Haar vader vermoedt dat Esther last had van Telogeen Effluvium, haaruitval veroorzaakt door accute stress.

Samen met haar vader bezocht Esther de huisarts, dermatologen, specialisten en haarklinieken. Niemand had een oplossing voor haar spontane kaalheid. "Toen besloot mijn vader om zelf aan de slag te gaan", vertelt ze. "Ik had niets meer te verliezen, dus ik heb hem vrij spel gegeven." 

Proefkonijn

Hans van Montfoort begon met experimenteren op zijn dochter. "Na enige tijd wist ik dat een bepaald middel goed werkte, maar kon ik het alleen nog injecteren", vertelt hij. "Injecteren is natuurlijk niet zo patiëntvriendelijk, dus ging ik door met ontwikkelen."

Uiteindelijk maakte Montfort een serum. Hij testte het op Esther en ze kreeg haar haren terug. Er kwamen zelfs krullen, waar ze vóór haar kaalheid alleen slag in haar haar had. Het middel werd vervolgens nog op acht andere vrouwen en zes mannen getest. Een grootschaliger onderzoek was financieel niet mogelijk. Nu, zes jaar later, heeft hij een serum ontwikkeld dat op het hoofd gedruppeld kan worden. Van Montfort noemde het Esthecin, wat betekent 'ontwikkeld voor Esther'. 

Mannen en vrouwen

Het middel van Montfort wordt niet in Nederland ontwikkeld. "Het is niet aantrekkelijk voor de grote bedrijven die haargroeimiddelen maken, omdat het te lastig is om te maken", zegt Montfort. "Bovendien richten de grote bedrijven zich bijna alleen maar op mannen, omdat die gewoon vaker kaal worden."

Het grote verschil met de bestaande middeltjes is dat Esthecin voor zowel mannen als vrouwen te gebruiken is. Andere middelen, zoals Finasteride en Minoxidil, worden afgeraden voor vrouwen, omdat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Van Montfort weet niet of zijn middel ook geschikt is voor mensen die lijden aan haarziekten zoals Alopecia Areata en heeft het ook niet op mensen met deze haarziekte getest.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Laura Veneman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore