Ga naar de inhoud
Nederland

'Nieuwe oproep in VN-Veiligheidsraad om mee te werken aan MH17-onderzoek'

Nederland is dit jaar een van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad.

De coalitiepartijen willen dat de regering bij de Verenigde Naties alle landen opnieuw oproept mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) werd bekendgemaakt dat de BUK-raket die het vliegtuig uit de lucht schoot, afkomstig was van een legerbasis bij het Russische Koersk.

De coalitiepartijen willen van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onder meer weten of hij de conclusies van het JIT onderschrijft. Onderzoeksleider Fred Westerbeke noemde het onder meer 'niet juist' dat Rusland niet zelf heeft gemeld dat de BUK-installatie deel uitmaakte van de 53ste Luchtafweerraketbrigade.

ZIE OOK: BUK-luchtdoelraketsysteem dat MH17 neerhaalde afkomstig van Russisch leger

'Bevestiging wat iedereen al vermoedde'

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Blok in de Veiligheidsraad nogmaals de aandacht vestigt op Resolutie 2166. In die resolutie, die in 2014 unaniem werd aangenomen, worden alle VN-lidstaten opgeroepen volledig mee te werken met het onderzoek naar de ramp en dat de daders ter verantwoording worden geroepen. Nederland is dit jaar een van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad.

ZIE OOK: 'Rutte wil laten zien dat hij conclusies over MH17-onderzoek serieus neemt'

Wat Joël Voordewind betreft is nu 'bewezen dat Rusland informatie heeft achtergehouden'. Sjoerd Sjoerdsma (D66) beschouwt de persconferentie van het JIT als 'een bevestiging van wat iedereen al vermoedde'.

Oppositie wil meewerking aan onderzoek

Ook de oppositie reageert fel op de bevindingen van het JIT. Volgens Lilianne Ploumen (PvdA) is nu bevestigd wat velen al vermoedden. "De BUK-raket waarmee de aanslag op de MH17 is gepleegd, kan niet anders dan afkomstig zijn uit Rusland.''

Michiel van Nispen (SP) hoopt dat de nieuwe bevindingen 'bijdragen aan de opsporing en vervolging van de daders'.

PVV'er Geert Wilders wil ook dat Rusland meewerkt. "Iedereen dient aan het onderzoek mee te werken. Ook Rusland. In elk mogelijk verband, zowel multilateraal als bilateraal, dient Rusland erop te worden aangesproken volledige medewerking te verlenen en geen zaken achter te houden."

MH17-monument op vliegbasis Eindhoven: 'Deze plek heeft veel goeds gedaan':

''Mensen van de slachtofferhulp waren hier. Familierechercheurs waren hier. En ook geestelijke verzorgers waren hier.'' Het is een emotionele plek voor de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17-ramp: de vliegbasis Eindhoven. Daar kwamen de stoffelijke resten aan, overgebracht vanuit Oekraïne. Vandaag werd er een nieuw MH17-monument onthuld om deze plek niet te vergeten.
Bron: RTL Nieuws / ANP