Ga naar de inhoud
Nederland

'Rutte wil laten zien dat hij conclusies over MH17-onderzoek heel belangrijk vindt'

Rutte keert terug uit India om morgen bij de ministerraad te zijn. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte keert eerder terug van de handelsmissie in India omdat hij wil laten zien dat hij de conclusies van het JIT over MH17 hoog opneemt. Dat zegt politiek commentator Frits Wester. Rutte komt eerder terug om aanwezig te zijn bij de wekelijkse ministerraad waar de meest recente onderzoeksresultaten worden besproken over het neerhalen van vlucht MH17.

Frits Wester: "Rutte wil hiermee laten zien dat hij de conclusies van het JIT heel serieus neemt. Omdat hij eerder steeds heeft aangegeven dat het neerhalen van MH17 de meest heftige en meest ingrijpende gebeurtenis is tijdens zijn premierschap."

ZIE OOK: Premier Rutte eerder terug uit India voor kabinetsberaad MH17

Thumbnail

Bewijs installatie Russische leger

Het Joint Investigation Team (JIT) maakte vandaag bekend dat het bewezen acht dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd vanaf een installatie van het Russische leger. Uitvoerig onderzoek van het JIT heeft aangetoond dat de raketinstallatie afkomstig is van de 53ste luchtafweer-raketbrigade, gelegerd bij het Russische Koersk .

ZIE OOK: BUK-luchtdoelraketsysteem dat MH17 neerhaalde afkomstig van Russisch leger

Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken keert eerder terug van een bezoek aan Luxemburg. Blok sprak eerder vandaag al van een 'ernstige constatering'. "Een belangrijk stuk van de puzzel is gelegd", zei hij. "Ik ben zeer onder de indruk van het vergaarde bewijs."

Rusland werkt niet mee

​Haagse ingewijden noemen de conclusies van het JIT keihard. "Niet alleen laat het JIT zien hoe de Buk-raket in het rampgebied is gearriveerd en wijzen ze dus het Russische leger aan als dader en als organisatie waaruit de daders komen. Ze constateren dat Rusland niet meewerkt aan dit onderzoek."

Vooral dat laatste is volgens betrokkenen in het diplomatiek verkeer een 'donderslag' omdat Rusland wel de resolutie van de VN Veiligheidsraad die alle betrokkenen oproept mee te werken, heeft ondertekend. Voor de diplomatieke relatie tussen Nederland en Rusland noemen ingewijden de bevindingen van het JIT een 'ongelooflijke molensteen om de nek'.

Stil protest nabestaanden MH17: 'Het verdriet wordt niet minder':