Nederland

'Begin geen open relatie om eens een keer seks met een ander te hebben'

24 mei 2018 14:25 Aangepast: 24 mei 2018 14:54
Archieffoto. Beeld © Getty

Je vriend of vriendin delen met een ander is in bijna geen enkel geval goed voor je relatie. Dat zegt relatiedeskundige Paulien Timmer. "Je geeft vaak te veel van jezelf weg."

Veel reacties kwamen er op de woorden van actrice Fajah Lourens, die aan Ruud de Wild vertelde dat haar vriend ook weleens met andere vrouwen het bed deelt. "Als hij vraagt of hij ook het met andere vrouwen mag doen, is dat dan zo heel erg? Ik ben niet zo jaloers", zei Lourens daarover.

ZIE OOK: Fajah Lourens deelt haar vriend met andere vrouwen

Vreemdgaan

De meningen over haar uitspraken lopen sterk uit elkaar. De één vindt het stoer, terwijl anderen er totaal geen begrip voor op kunnen brengen. Timmer snapt de emoties wel. "Het is een onderwerp dat voor veel mensen heftig is. We willen diep van binnen allemaal dat we het met één iemand kunnen redden. Daarnaast weten mensen die weleens bedrogen zijn wat voor impact dat heeft. Dat is echt niet niks."

Thumbnail

Fajah Lourens: "Of een man een buitenvrouw mag hebben? Als er afspraken over zijn, dan kan dat wel vind ik."

Timmer zegt dat een open relatie eigenlijk alleen mogelijk is als je relatie heel sterk is en je er heel duidelijke afspraken over maakt. "En dan nog is het vaak niet goed. Ga het in ieder geval niet doen om je relatie te redden. Dat is vaak het einde. Als je dat wil, ga dan naar de relatietherapeut en investeer in je relatie." 

Niet de echte reden

De relatiedeskundige interviewde 100 koppels die al meer dan 40 jaar lang en gelukkig getrouwd zijn. "Zij vertelden dat ze meerdere vrienden hadden die open relaties hadden. Vaak gingen ze scheiden, of hebben ze de relatie toch weer gesloten. De intimiteit van een gesloten relatie kun je niet benaderen in een open relatie."

Volgens Timmer is het redden van de relatie vaak helemaal niet de reden waarom stellen beginnen aan een open relatie. Mensen gebruiken het argument volgens Timmer eerder om gewoon een keer seks met een ander te hebben. Timmer: "Als dat zo is ga je ook niet meer werken aan je relatie." 

'Huwelijk is niet alleen maar leuk'

Dat laatste is wel een probleem tegenwoordig. Timmer: "Mensen hebben niet altijd een realistische kijk op het huwelijk. Ze willen dat het alleen maar leuk is. Dat is gewoon niet altijd zo. Een open relatie is dan vaak meer een vlucht."  

Meer op rtlnieuws.nl:
Gelukkig samen ondanks vreemdgaan, dat kun jij ook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore