Ga naar de inhoud
Nederland

Nabestaanden MH17: 'Net rond daders sluit zich'

Voorzitter Piet Ploeg van stichting Vliegramp MH17. Beeld © ANP

De bevindingen mogen dan misschien niet nieuw zijn, de nabestaanden van de ramp met MH17 zijn wel blij met de onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team. Het JIT presenteerde vanochtend bewijs voor de herkomst van het BUK-luchtdoelraketsysteem dat in 2014 verantwoordelijk was voor het neerhalen van de vlucht.

Na uitgebreid vergelijkend onderzoek concludeerde het JIT dat het luchtdoelraketsysteem, de BUK Telar, 'enkel en alleen' afkomstig kan zijn van de 53ste Anti-Aircraft Missile Brigade van het Russische leger. De bevindingen werden vanochtend gepresenteerd tijdens een persconferentie.

Voorzitter Piet Ploeg van stichting Vliegramp MH17 had vooraf niet op veel nieuwe informatie gerekend. "En de bevindingen lijken misschien niet nieuw, maar er wordt heel hard gesteld dat de 53ste Brigade uit Koersk de raket heeft afgeschoten. Er liggen blijkbaar bewijzen dat het echt Russisch is."

'Het net sluit zich'

De groep van mogelijke betrokkenen bij de vliegramp is door het JIT teruggebracht van honderd tot enkele tientallen. "Dat is echt een vooruitgang", zegt Ploeg. Hij kreeg kippenvel bij het volgen van de persconferentie. "Stap voor stap komen we dichterbij. Het net rond de daders sluit zich. Dus ik ben hier heel erg positief over."

Ploeg is het niet eens met mensen die zeggen dat het onderzoek te lang duurt. Hij is het daar 'totaal niet mee eens'. "Het JIT probeert zoveel mogelijk bewijs te verzamelen voordat ze ermee naar buiten komen. Ik snap dat wel. Je wilt niet iets roepen bij een internationale persconferentie waar de hele wereld naar kijkt als je onvoldoende bewijs hebt."

Berechting waarschijnlijk bij verstek

Zelfs als er geen verdachte voor de rechter komt, is Ploeg tevreden. "Zolang het maar tot een berechting komt", zegt hij. "Dat zal wel bij verstek gebeuren. Dat maakt niet uit, want de hele wereld weet dan wel wie het gedaan heeft."

Meer op rtlnieuws.nl:
Premier Rutte eerder terug uit India voor kabinetsberaad MH17

Bron: RTL Nieuws