Ga naar de inhoud
Nederland

BUK-luchtdoelraketsysteem dat MH17 neerhaalde afkomstig van Russisch leger

Beeld © ANP

De BUK Telar, het luchtdoelraketsysteem dat werd gebruikt voor het neerhalen van MH17, is afkomstig uit de 53ste Anti-Aircraft Missile Brigade van het Russische leger. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) geconcludeerd na onderzoek.

Er werden onder andere beelden geanalyseerd die enkele weken voor de ramp met MH17 werden geplaatst op sociale media. De BUK Telar die MH17 heeft neergeschoten was toen - als onderdeel van een groot en opvallend militair konvooi - onderweg van de Russische stad Koersk naar Oost-Oekraïne. Op sociale media werden veel filmpjes en foto's gedeeld van dat transport.

Na uitgebreid vergelijkend onderzoek concludeert het JIT dat de 'unieke vingerafdruk' van de BUK Telar die werd gebruikt voor de vliegramp 'enkel en alleen' afkomstig kan zijn van de 53ste brigade uit Koersk. De bevindingen werden vanochtend bekendgemaakt bij een persconferentie.

Vier concrete vragen

Het JIT heeft mensen die beschikken over meer informatie opgeroepen om zich te melden. Het onderzoeksteam wil het liefst met direct betrokkenen spreken en zit met vier concrete vragen.

  • Wie maakte deel uit van de bemanning?
  • Met welke instructie ging deze bemanning op pad?
  • Wie was verantwoordelijk voor de operatie van deze BUK Telar op 17 juli 2014?
  • Wie kan het JIT meer informatie geven over procedures en personen binnen de 53ste brigade?

Het JIT is 'ervan overtuigd' dat veel mensen over deze informatie beschikken.

Getuigenbeschermingsprogramma's

"Voor betrokkenen die een stap naar voren willen zetten maar zorgen hebben over hun veiligheid, zijn er getuigenbeschermingsprogramma's", zegt een woordvoerder. "Er zijn verschillende manieren waarop wij zorg kunnen dragen voor hun veiligheid."

Onderzoekscollectief Bellingcat had de 53ste brigade al eerder aangewezen. Volgens het Openbaar Ministerie komt het JIT daar nu pas mee, omdat het strafrechtelijk onderzoek 'heel zorgvuldig' moet worden samengesteld.

Het JIT heeft Rusland gevraagd naar informatie over de 53ste brigade. Rusland weigerde medewerking aan het onderzoek.

298 doden bij ramp met MH17

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een BUK-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Bron: RTL Nieuws
Meer over