Nederland

Julie (14) overleed aan meningokokken: 'Het is moeilijk te bevatten'

24 mei 2018 07:29 Aangepast: 24 mei 2018 09:09
Het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Beeld © Google Street View

Een 14-jarig meisje in Wijk bij Duurstede is afgelopen weekend overleden aan de infectieziekte meningokokken. "Met grote verslagenheid hebben wij vernomen dat Julie er niet meer is", schrijft de school op haar website.

Klasgenoten van Julie zijn volgens het AD gevraagd te letten op klachten die op besmetting kunnen duiden. "We hebben geen signalen van grote onrust gekregen, maar er leefden wel veel vragen", zegt de directeur van de Revius Lyceum Wijk tegen de krant.

Symptomen

De eerste aanwijzingen voor een besmetting zijn verkoudheid en een grieperig gevoel, daarna wordt het snel erger, meldt het RIVM. Een duidelijk signaal dat wijst op meningokokken is een stijve nek. Het RIVM: "Dit is een symptoom van hersenvliesontsteking."

Volgens het RIVM zijn er in Nederland vier varianten van de infectie waar mensen ziek van worden. Tegen de meest voorkomende, type C, wordt sinds 2002 landelijk ingeënt. De ziekte nam ook sterk af, van bijna 300 gevallen in 2001 naar minder dan 10 per jaar. Infecties met het type 'W' komen steeds meer voor. "Vanwege deze toename wordt het huidige vaccinatieprogramma tegen meningokokken uitgebreid", schrijft het RIVM.

Het is nog niet bekend welk type het meisje in Wijk bij Duurstede had.

Meer op rtlnieuws.nl:
Meningokokken-vaccin voor tieners en baby's in 2018

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore