Ga naar de inhoud
Nederland

Bart woonde tot zijn 32ste bij zijn ouders: 'Niets mis mee'

Bart de Graaf-Escuyos en zijn moeder.

De aanklacht van de 30-jarige Michael Rotondo tegen zijn ouders omdat ze hem het huis uit wilden zetten, leidde op sociale media tot heftige discussies. Sommigen moesten er niet aan denken en vonden het 'ongezond', anderen zagen het probleem er niet van in. Een van hen was de 47-jarige Bart de Graaf-Escuyos uit Amersfoort, die tot zijn 32ste thuis woonde.

Buschauffeur Bart had het altijd naar zijn zin bij zijn ouders thuis: hij kon goed opschieten met hen en had geen behoefte aan meer privacy. Bart noemt zich 'redelijk op zichzelf'. "Ik was nooit zo van het uitgaan en had geen hele grote vriendenkring. Ook was ik een groot deel van de tijd dat ik bij mijn ouders woonde vrijgezel. Het liefst keek ik films op mijn kamer, meer had ik niet nodig. Ik had geen reden om weg te gaan." 

Volwassen worden

En dat terwijl zijn broer en zus allebei jong het huis uit gingen. Zijn broer was 18 jaar toen hij begon met zoeken naar zijn eigen plek. Zij vonden dat het bij het volwassen worden hoorde en keken er heel erg naar uit, zegt Bart. "Toch pushten mijn ouders me nooit om hetzelfde te doen. Toen het gebeurde, waren ze ook niet heel bedroefd. Ze waren juist heel blij voor me." 

Wat hem uiteindelijk deed besluiten om op zichzelf te wonen, was het gebrek aan ruimte. "Ik heb nogal een verzameldrang: zo spaar ik stripboeken en legosets. Op een gegeven moment was een klein kamertje in een rijtjeshuis niet meer groot genoeg om alles in te bewaren." 

ZIE OOK: Ouders mogen zoon (30) uit huis zetten

Bart verhuisde uiteindelijk naar een huis op loopafstand van zijn ouders, zodat hij nog makkelijk op visite kan. Maar aan dat extra beetje privacy hecht hij nu meer waarde dan vroeger. Vier jaar geleden trouwde hij namelijk met Mark.

"Ik heb geen moment spijt gehad van het verhuizen. Ik begon juist de voordelen ervan in te zien. Toen ik bijvoorbeeld op mezelf ging, draaide ik late diensten als touringcarchauffeur. Als ik dan weer eens 's nachts laat thuis kwam, vond ik het fijn dat ik niet al te zachtjes hoefde te doen."

Uitbuiten

Dat mensen zeggen dat het ongezond is om zo lang bij je ouders te wonen, vindt hij vreemd. "Dat moet iedereen toch voor zichzelf verzinnen. Er is niets mis mee. De een is er sneller aan toe dan de ander", denkt hij. "Zolang ze hun ouders maar niet uitbuiten." 

Bart denkt dat dit het verschil is tussen hem en Rotondo. Waar de Amerikaan geen huur betaalde, niet meehielp met het huishouden en nog nauwelijks met zijn ouders sprak, gaf Bart zijn ouders altijd netjes kostgeld. "Ik zorgde ook altijd voor mijn eigen eten. Het was bij mij nooit gemakzucht. Ik vond het gewoon leuk bij mijn ouders."

Meer op rtlnieuws.nl: