Nederland

Tikfout OM leidde tot vrijlating politiemol

23 mei 2018 18:39 Aangepast: 23 mei 2018 19:43
Rechtbanktekening van 'politiemol' Mark M.

Een typefout door een medewerker van het Openbaar Ministerie heeft er toe geleid dat politiemol Mark M. onterecht werd vrijgelaten. Bij de verlenging van zijn hechtenis werd per ongeluk de verkeerde datum ingevoerd.

​Door deze fout werd de vordering tot gevangenhouding te laat bij het hof ingediend, waardoor hij zijn hoger beroepszaak in vrijheid mag afwachten. Hij is sinds begin mei op vrije voeten

Te laat

Uit onderzoek blijkt dat een verkeerde datum werd ingevoerd bij het plannen van de verlenging van de hechtenis. Als startdatum werd 26-03-2018 ingetikt terwijl dat 26-02-2018 had moeten zijn. Daardoor werd de zitting over het besluit van de hechtenis te laat gepland.

Het systeem corrigeerde deze tikfout niet automatisch. Het OM gaat het systeem nu zo aanpassen dat het intikken van een foute datum niet meer mogelijk is. De aanpassingen moeten over acht weken klaar zijn.

Omkoping, witwassen, schending ambtsgeheim

Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, witwassen en het bezit van valse reisdocumenten. Het is niet duidelijk wanneer het hoger beroep dient.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore