Nederland

Toetsing belastingvoordeel Jehovah's Getuigen na weigeren onderzoek misbruik

23 mei 2018 15:55 Aangepast: 23 mei 2018 16:39
Archieffoto. Beeld © RTL

Er komt een onderzoek naar het intrekken van de belastingvoordelen voor de Jehovah's Getuigen. Dat zei minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vanmiddag in reactie op het niet meewerken van de geloofsgemeenschap aan een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik.

Bij een meldpunt kwamen de afgelopen maanden al meer dan tweehonderd meldingen binnen van seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen.

Geen onafhankelijk onderzoek

Deze week werd bekend dat de Jehovah's Getuigen niet bereid zijn een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar kindermisbruik binnen hun eigen gelederen. Ze vinden dat niet nodig omdat zich maar een paar slachtoffers hebben gemeld, liet Dekker gisteren weten. Ook zouden ze zelf al maatregelen hebben genomen.

ZIE OOK: Geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen

De uitzonderingspositie bij de Belastingdienst voor de Jehovah's Getuigen is bedoeld voor Algemeen nut beogende instellingen (ANBI), maar Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) vraagt zich af of de Jehovah's Getuigen nog wel binnen deze categorie vallen.

"Als je een instelling van algemeen nut bent, maar niet bereid bent te kijken hoe je kinderen kan beschermen, welk nut heb je dan?''

'Laatste dat ik ze gun'

Dekker toonde begrip voor de breed gedeelde ergernis in de Kamer over de opstelling van de Jehovah's. "Ik begrijp dat punt, ik wil ernaar kijken.'' Tegelijkertijd benadrukte hij dat de "Jehovah's zullen zeggen dat er geen veroordeling is geweest. En het laatste dat ik ze gun, is een zaak die wij vervolgens verliezen. Je moet van tevoren goed weten of je in je recht staat.''

Van Toorenburg begreep de kanttekeningen die Dekker plaatste, maar 'wil de minister toch aanmoedigen die strijd aan te gaan'.

Steve werd misbruikt door Jehovah's en stapte uit de beweging:

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah's Getuigen, werd ten stelligste afgeraden naar de politie te stappen. "Want dat zou Jehova's getuigen in een kwaad daglicht stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore