Ga naar de inhoud
Nederland

Nu echt eind aan regeljungle zorg: 'Mens moet centraal staan'

Beeld © ANP

De administratieve lasten in de zorg moeten vanaf nu elk jaar omlaag. Het kabinet heeft samen met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen een lange lijst gemaakt met regels die geschrapt kunnen worden. Streven: 'Mensen moeten centraal staan, en niet de regels.'

Talloze formulieren invullen, taken afvinken en eindeloos papierwerk. Artsen en verpleegkundigen besteden tot hun grote ergernis gemiddeld 40 procent van hun tijd aan administratie. Van ruim de helft daarvan zien ze het nut niet in.

Nu moet het lukken

Er werden al meerdere actieplannen geïntroduceerd om die regeldruk aan te pakken, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Zo werd onder de vorige staatssecretaris Van Rijn eind 2016 nog een proef gedaan waarbij instellingen regels overboord gooiden. 

Nu moet een nieuw actieplan, waarbij het kabinet en de gezondheidszorg samenwerken ,elk jaar de regeldruk omlaag brengen. De plannen zijn gemaakt met een groot aantal verschillende partijen die actief zijn in de zorg.

Doel is dat zorgverleners meer tijd krijgen voor patiënten en meer plezier ervaren in hun werk, wat weer meer mensen kan overtuigen om voor een baan in de zorg te kiezen. 

40 procent aan administratie

In het nieuwe actieplan is het gevoel van artsen en verpleegkundigen leidend: zij moeten gaan ervaren dat zij minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes. Dit gaat er onder meer veranderen:

  • de druk die artsen en verpleegkundigen ervaren moet omlaag.
  • ziekenhuizen kunnen stoppen met dubbele registratie. 
  • Ook hoeven huisartsen niet meer elk jaar hulpmiddelen voor chronische aandoeningen aan te vragen.
  • Verzekeraars gaan verder dezelfde declaratiesystemen gebruiken.
  • Ook verdwijnt de gehate vijfminutenregistratie in de wijkverpleging, waardoor verpleegkundigen van iedere vijf minuten moesten opgeven waaraan ze die hebben besteed.

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Verstikkende regels 

De verstikkende regels komen niet alleen uit Den Haag, maar ook van de inspectie, van zorgverzekeraars en van zorginstellingen zelf. Verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis beloven in ieder geval dat zij zich zullen beheersen en alleen als het echt nodig is nog nieuwe regels opleggen.

De afgelopen maanden zette de zorg tijdens zogeheten schrapsessies op een rij welke regels wel gemist kunnen worden. Dat leverde tientallen voorbeelden op, waarvan er heel wat in het actieplan zijn terechtgekomen. "Het is tijd om weer te vertrouwen op onze zorgprofessionals. Het registreren moet proportioneel zijn en het moet duidelijk zijn welk doel ermee gediend is. Die balans is in de loop der tijd zoek geraakt", stellen Blokhuis en De Jonge. 

In Oss werken ze al met minder regels: 

Volgens de makers van het actieplan werken ze in Oss al op de goede manier: "In de wijk Ruwaard in de gemeente Oss is radicaal gekozen voor een andere aanpak. De héle wijk wordt bekostigd vanuit één budget zodat er zonder budgetschotten geld kan worden ingezet voor de inwoners van Ruwaard, en de regeldruk voor gemeente, zorgaanbieders en inwoners naar beneden gaat. De vraag van de bewoners van de wijk staat hierbij centraal zonder dat er eerst wordt gekeken naar wie er moet betalen of wat dat budget aan activiteiten toestaat. Op die manier worden burgers niet belast met allerlei procedures, formulieren en instanties, maar is er één aanspreekpunt in de wijk voor alle ‘problemen’ en die op basis van het contact met de inwoners direct passende zorg kan inzetten. Hierdoor vermindert de regeldruk voor burgers, omdat zij niet naar verschillende loketten hoeven en verschillende beschikkingen moeten aanvragen. De zorg die nu wordt ingezet, is meestal eerder en lichter dan de huidige zorg. Omdat er anders gekeken wordt naar de zorgvragen, er integrale plannen gemaakt worden en er sneller wordt gehandeld, wordt er in de wijk gewerkt aan preventie en collectieve oplossingen."

Meer op rtlnieuws.nl
Snel eind aan bemiddelingsbureaus in zorg