Nederland

Utrechtse uitkeringstrekker blijkt goedbetaalde rechter in Irak

23 mei 2018 13:00 Aangepast: 23 mei 2018 15:59
De man werkte jarenlang onder het regime van Saddam Hoessein Beeld © EPA

Een Utrechter die jarenlang een bijstandsuitkering van de gemeente kreeg, bleek er in de tussentijd een bijzondere bijbaan op na te houden. Hij was in Irak een hooggeplaatste rechter en zou zelfs bij doodvonnissen betrokken zijn.

De Irakees kwam in 1996 naar Nederland omdat hij naar eigen zeggen gevaar liep, blijkt uit documenten van de rechtbank Midden-Nederland. In Irak was de man jarenlang werkzaam als rechter onder het regime van Saddam Hoessein, schrijft De Telegraaf die de zaak ontdekte.  

Dictator 

De man ging in de gemeente Utrecht wonen en kreeg een bijstandsuitkering. Na de val van het Saddam-regime werd hij, terwijl hij hier verbleef, opnieuw tot rechter benoemd en ging hij aan de slag bij het Irakese Strafhof. 

De man vloog opvallend vaak tussen Nederland en Irak heen en weer voor goedbetaalde rechtszaken, blijkt uit de rechtbankdocumenten. 

Terugbetalen

Toen de man tegen de lamp liep, besloot de rechtbank van Utrecht dat hij 46.554 euro moest terugbetalen aan de gemeente. Vanwege zijn werk als rechter heeft hij geen recht op een uitkering. De man ging daartegen in beroep en ontkende dat hij werkzaam was in Irak. Tevergeefs, de rechter geloofde zijn verhaal niet.

In een publicatie van de Official Gazette van Iraq staat namelijk dat hij werkzaam is geweest voor het Irakese Strafhof en volgens de rechtbank is dat een officiële bron. Ook een ex-schoonzoon van de man bevestigt dat de man jarenlang een goedbetaalde rechter in Irak was.  

De advocaat van de man wil niets zeggen over de zaak. Ook de gemeente Utrecht wil, in verband met de privacy, niets kwijt over de kwestie.   

Meer op rtlnieuws.nl:
Ouders mogen hun zoon (30) uit huis zetten

 

 

`