Ga naar de inhoud
Nederland

Overleg tussen Groningen en minister over aardbevingsschade loopt vast

Archieffoto. Beeld © ANP

Het overleg tussen minister Wiebes en verschillende partijen in Groningen over gaswinning is vastgelopen. Er is onenigheid over het versterken van huizen die beschadigd raken door de gaswinning in de provincie.

Vertegenwoordigers van de provincie Groningen, tien gemeenten en de actiegroepen Groninger Bodem Beweging en Groninger Gasberaad hebben een overleg met de minister afgebroken.

ZIE OOK: Schade gedupeerde huizenbezitters Groningen direct vergoed

Minister Wiebes wil wachten met een besluit over het versterken van 1588 woningen in het gebied waar aardbevingen voorkomen door gaswinning. Bewoners moeten wachten op de uitkomst van een onderzoek of de versterking nog wel nodig is, nu de gaswinning omlaag gaat.

Bij de inschatting of versterking nodig is, gaat het ministerie uit van het niveau van gaswinning in de toekomst. En met het dichtdraaien van de gaskraan is dat veranderd.

'Slecht voor vertrouwen'

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, noemt het slecht voor het vertrouwen als deze mensen nog langer moeten wachten. De regio zegt in een verklaring er veel waarde aan te hechten dat bewoners duidelijkheid krijgen en dat de gemaakte afspraken over de versterking worden nagekomen.

De provincie en de betrokken gemeenten beraden zich op stappen. Vandaag houden ze spoedoverleg. Volgens Wiebes zou doorgaan met de huidige maatregelen niet zorgen voor 'een slagvaardige aanpak van de meest risicovolle huizen'.

Kunnen we zonder Gronings gas?

Minister Wiebes wil de gaswinning terugschroeven naar minder dan 12 miljard kuub per jaar.