Nederland

​Geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen

22 mei 2018 14:09 Aangepast: 28 juni 2018 18:55
Kerk van de Jehovah's Getuigen in Amsterdam. Beeld © RTL

Er komt geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen in Nederland. Dat heeft de geloofsgemeenschap laten weten aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Dekker die op een onafhankelijk onderzoek had aangedrongen toen RTL Nieuws meldde dat er meer dan 150 meldingen waren binnengkomen over misbruik, noemt dat 'teleurstellend'.

Bij een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehovah's Getuigen kwamen in twee maanden tijd 151 meldingen binnen, meldde RTL Nieuws in januari.

Voorbij aan belang erkenning

Dekker laat vandaag weten niet blij te zijn met de reactie van de Jehovah's Getuigen. "Door het afwijzen van een onafhankelijk onderzoek gaat het bestuur van de Jehova’s Getuigen ook voorbij aan het belang van erkenning voor slachtoffers, dat uit een dergelijk onderzoek kan volgen. Deze slachtoffers willen nu juist worden gehoord door de gemeenschap."

Minister Dekker heeft geen wettelijke mogelijkheid om ze te verplichten mee te werken aan onafhankelijk onderzoek. De Rooms-Katholieke en de sportverenigingen deden na meldingen wel onafhankelijk onderzoek. Slachtoffers kunnen wel gewoon aangifte doen van het misbruik bij de politie, onderstreept Dekker.

Aangifteplicht voor derden verruimen

Omdat de minister ze niet kan verplichten tot een onafhankelijk onderzoek, gaat hij daarom onderzoeken of het mogelijk is om de aangifteplicht van derden bij seksueel misbruik te verruimen.

Dat kan ervoor zorgen dat organisaties verplicht zijn om te melden als zij weten van kindermisbruik.

​Ontzettende teleurgestelde slachtoffers

De stichting Reclaimed Voices die spreekt namens de slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen is teleurgesteld, zegt voorziter Raymond Hintjes. "We zijn teleurgesteld in de Jehovah's Getuigen, maar daar verwachtten we al niet zoveel van. We zijn juist ontzettend teleurgesteld in minister Dekker. We hadden verwacht dat hij meer druk zou toepassen om te zorgen dat er zo'n onafhankelijk onderzoek zou komen."

De slachtoffers willen door middel van zo'n onderzoek vooral ook erkenning van het misbruik wat ze is aangedaan, zegt Hintjes. Hij gaat proberen om toch nog te zorgen dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Steve werd misbruikt door Jehovah's en stapte uit de beweging:

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah's Getuigen, werd ten stelligste afgeraden naar de politie te stappen. "Want dat zou Jehova's getuigen in een kwaad daglicht stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore