Nederland

Wolf lijkt zich echt te gaan vestigen in midden-Drenthe

22 mei 2018 08:59 Aangepast: 22 mei 2018 11:21
Wolf in Drenthe Beeld © Screenshot YouTube Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer probeert door middel van camera's te ontdekken of zich een wolf blijvend wil vestigen in midden-Drenthe. De wolf is in het gebied herhaaldelijk gespot.

Als het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf hier neer wil strijken. Er is pas sprake van een territorium als een wolf langer dan een half jaar in een gebied verblijft.

Keutels onderzoeken

Volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan niet alleen met camera's worden vastgesteld of het om één en dezelfde wolf gaat. Daarvoor moeten ook 'territoriale markeringen' zoals keutels worden onderzocht.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land en in Groningen herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Vorige week werd er voor het eerst in twee eeuwen een gezien in Friesland.

Deze wolf zou zich gaan vestigen in midden-Drenthe:

Niet gevaarlijk voor mensen:

Wat moet je doen als je een wolf in het bos tegenkomt?  "Wolven vormen geen enkel risico voor mensen", zegt wolvenexpert Hugh Jansman. "Ze vluchten direct weg. Ook honden en katten zijn niet interessant voor ze. In Duitsland zijn de afgelopen jaren duizenden keutels onderzocht van wolven die daar in het wild leven. In minder dan 1 procent van die keutels zaten resten van niet-wilde dieren. De resten van de niet-wilde dieren in de poep betrof vrijwel alleen schaap en heel soms geit. In Duitsland is de afgelopen jaren in één geval een hond aangevallen door wolven. Dat was een jachthond die door een roedel heenliep. Dan verdedigen ze het territorium."

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer incidenten met wolven: schapenhouder Eise verloor 6 schapen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore