Ga naar de inhoud
Nederland

'Verborgen parel' Friesland op plek 3 in lijst Lonely Planet

De Waag in Leeuwarden, dit jaar de culturele hoofddstad van Europa. Beeld © ANP

De provincie Friesland staat op plek 3 in de top 10 van beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet. En dat is de hoogste plek ooit voor een Nederlandse bestemming.

Met z'n derde plek staat de provincie boven bestemmingen als de Provence (5) in Frankrijk, de Kleine Cycladen (7) in Griekenland of de Vipava-vallei (9) in Slovenië.

ZIE OOK: Reisgids Lonely Planet: allemaal naar Texel!

Volgens Lonely Planet is Friesland een 'echte verborgen parel'. De Top 10 Best in Europe is vooral bedoeld voor reizigers die massa-toerisme willen mijden en geeft 'alternatieve stedentrips voor cultuurliefhebbers'.

Eén van de redenen voor de top 10-notering is het feit dat Leeuwarden dit jaar Europese Culturele Hoofdstad is, zegt Lonely Planet. Maar de uitgever prijst ook het gezellige en compacte Leeuwarden, het uitgestrekte landschap en de Friese Waddeneilanden.

Verdiende plek

De hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland is 'ontzettend trots' op plaats drie van Friesland. "Het is een verdiende plek. Niet alleen wordt er dit jaar uitgepakt met het evenement Culturele Hoofdstad, maar de provincie barst ook nog eens van natuur waar je je even helemaal terug kunt trekken", zegt Sara van Geloven.

Boven Leeuwarden staan de Italiaanse regio Emilia-Romagna en de Noord-Spaanse provincie Cantabrië, aanbevolen voor culinaire hoogtepunten en ruige natuur.