Nederland

Uniek: Apache-piloot krijgt hoogste onderscheiding binnen krijgsmacht

21 mei 2018 16:28 Aangepast: 19 juni 2018 09:02
Archieffoto. Beeld © ANP

Een Apache-piloot van de Koninklijke Luchtmacht krijgt nog dit jaar de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Het is de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Dat meldt het Algemeen Dagblad en wordt door bronnen aan RTL Nieuws bevestigd. Wie het is en om wat voor missie het ging, wordt later bekendgemaakt. 

Afghanistan

De Apache-piloot zou de derde Nederlandse militair worden sinds de Korea-oorlog (1953) die Militaire Willems-Orde in ontvangst mag nemen. Marco Kroon en Gijs Tuinman werden respectievelijk in 2009 en 2014 tot ridder geslagen, beiden voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

De onderscheiding is voor mensen die zich 'in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden en moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden', staat in de wet. Sinds de instelling in 1815 is de onderscheiding ruim 6000 keer uitgereikt.

Het OM onderzoekt momenteel of Marco Kroon buiten zijn boekje is gegaan is in Afghanistan. Dat gebeurt na zijn bewering dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd en daarna zijn gijzelnemer heeft gedood.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore