Nederland

Hekken Oostvaardersplassen doorgeknipt: chaos door edelherten op A6

20 mei 2018 12:58 Aangepast: 20 mei 2018 13:52
Beeld © ANP

Actievoerders hebben vannacht op 21 plekken gaten geknipt in de hekken rond de Oostvaardersplassen. Edelherten uit het gebied zijn ontsnapt en de A6 opgelopen.

Dat zegt Staatsbosbeheer. Actievoerders zouden de gaten hebben geknipt om hooibalen in het gebied te kunnen verspreiden.

Drie edelherten doodgeschoten

De ontsnapte dieren liepen langs en op de snelweg. Daardoor moest de snelweg op meerdere momenten worden afgesloten. Staatsbosbeheer heeft uit veiligheidsoverwegingen besloten drie edelherten dood te schieten. "De hindes waren enorm gestrest. Het was niet mogelijk om ze te verdoven. Ze moesten daarom worden afgeschoten. Waarschijnlijk waren de vrouwtjes ook nog drachtig."

Staatsbosbeheer noemt het doorknippen van de hekken 'onacceptabel voor mens en dier'. "Met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar."

Twee grote actiegroepen, Demonstratie OVP en ActieVOERgroep OVP, ontkennen alle betrokkenheid bij dit initiatief. "In- en intriest", noemt woordvoerder Roger Pierweijer (ActieVOERgroep OVP) het. "Dan ben je geen dierenliefhebber als je dit doet." 

Vuur gestookt

Actievoerders stookten ook vuur op de Grote Praambult, een uitkijkpunt op de Oostvaardersplassen. Ze zijn boos over de manier waarop in het gebied wordt omgegaan met grote grazers. In de winter gaan veel dieren dood door ondervoeding.

Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland ze deze winter toch bij te voeren. Later adviseerde een speciale commissie om alsnog het aantal grote grazers dat in het gebied leeft te halveren. Dat betekent dat onder meer 980 edelherten en 180 paarden moeten worden afgeschoten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore