Nederland

Brieven van gevaarlijke gevangenen strenger gecontroleerd

19 mei 2018 19:51 Aangepast: 19 mei 2018 19:53
Robert M.

Het toezicht op contacten van gedetineerden met de buitenwereld wordt aangescherpt. Het gaat om post, telefoontjes en bezoek. De controle daarop wordt strenger, met name bij gedetineerden aan wie een maatschappelijk risico of een vluchtrisico kleeft.

Post van en naar zulke gedetineerden worden voortaan standaard onderzocht op smokkelwaar. Ook wordt gekeken of de brief werkelijk is gericht aan of afkomstig is van een goedgekeurde contactpersoon, zoals de advocaat, reclassering of arts. Wil de gevangene bellen, dan mag dat alleen met iemand die door de directeur is goedgekeurd.

Brieven naar media

Aanleiding voor de aanscherping is een kwestie rond de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. Hij bleek vorig jaar vanuit de gevangenis brieven te hebben gestuurd aan verschillende media en stuurde ook brieven naar ouders van slachtoffers. Omdat M. deed alsof het brieven aan een advocatenkantoor waren, ontsnapten ze aan de aandacht. Journalisten van de Volkskrant konden hem zonder medeweten van justitie opzoeken in de gevangenis in Vught.

Richard Korver is advocaat van de ouders van de slachtoffers. Hij vond de situatie toen al erg vervelend. "Juist bij een gedetineerde als Robert M. mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten", zei hij afgelopen november

Deze zomer

De zaak veroorzaakte veel ophef. De maatregelen moeten nog deze zomer in alle penitentiaire inrichtingen in werking treden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister erkent fouten bij toezicht kindermisbruiker Robert M.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore