Vrije tijd

Superfans houden adem in voor unieke promotie: 'Ik ben getrouwd met FC Emmen'

20 mei 2018 08:40 Aangepast: 20 mei 2018 11:54
Harm Haak in het stadion van FC Emmen. Beeld © Eigen foto

Fans van het eerste uur zijn ze, Harm Haak en Steven van Koldenhoven. Dit weekend hebben ze veel met elkaar gemeen. Ze willen maar één ding, en dat is dat hún club, FC Emmen voor Harm en Almere City voor Steven, voor het eerst in de geschiedenis promoveert naar de eredivisie.

Nog nooit werd er eredivisievoetbal gespeeld in Drenthe en Flevoland. "Ik was er in 1985 al bij, toen Emmen werd opgericht en het nog BVO Emmen was", zegt Harm. "Ik ben echt getrouwd met FC Emmen. Dat werd alleen nog maar meer na de scheiding met mijn vrouw."

Vertrouwen genoeg

Steven was er ook bij toen Almere de eerste wedstrijden speelde in 2005. "Ik zat op de tribune toen Almere, toen nog FC Omniworld, het eerste punt pakte. Ik weet het nog goed. Melvin Donleben scoorde in de laatste minuut met een strafschop de 2-2 tegen Go Ahead Eagles."

Om te promoveren moet Emmen afrekenen met Sparta. In Emmen werd het donderdag 0-0. Almere moet De Graafschap in Doetinchem kloppen. Beide ploegen speelden eerder met 1-1 gelijk. Harm denkt in ieder geval dat het gaat lukken. "Als wij één doelpunt maken, dan moeten zij er twee maken", zegt hij nuchter. En Steven over de kansen van Almere: "Ik denk dat het fiftyfifty is. We hebben nog nooit bij De Graafschap gewonnen, maar dat hoeft ook niet. 2-2 is ook genoeg."

'Wat doe ik mezelf aan?'

Op de vraag wat FC Emmen nou zo mooi maakt blijft Harm even stil. Hij en Emmen zijn nou eenmaal voor altijd aan elkaar verbonden. "Ik houd van het voetbal, en het is een club uit de buurt. Het is gewoon mijn leven", zegt hij uiteindelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Het fanatieke vak van Almere tegen De Graafschap afgelopen donderdag. (Foto: Steven van Koldenhoven)

Harm en Steven waren erbij in goede tijden, maar zoals het échte fans betaamt, stonden ze ook op de tribune als het minder ging. Steven: "Als je in Maastricht tegen MVV met 3-0 op je klote krijgt, dan denk je wel: wat doe ik mezelf aan. Maar een week later sta je gewoon weer op de tribune."

Uit naar Ajax en Feyenoord

Harm herkent dat wel. Emmen was in 1990 dichtbij een promotie - hij was daar uiteraard bij - maar in de 28 jaren daarna was de aanwezigheid van FC Emmen in de eerste divisie een zekerheidje. Harm was zelfs meerdere keren op het gemeentehuis op momenten dat Emmen het financieel moeilijk had om hulp te vragen van de gemeente.

Maar nu is alles anders. Reisjes naar Ajax, Feyenoord en PSV lonken. Mocht het gebeuren, dan missen Harm en Steven uiteraard geen wedstrijd. Steven: "Ik ben dan echt overal bij. Het zou echt ongelooflijk zijn. Maar ook als het niet lukt wordt het een mooi seizoen. Er zijn nu al veel meer seizoenskaarten verkocht dan vorig jaar aan het begin van de competitie."

Zenuwen

Het is onnodig om te zeggen dat beide mannen de afgelopen dagen met de nodige spanning in hun lichaam hebben doorgebracht. "Ja ik was voor afgelopen donderdag ook heel erg zenuwachtig", zegt Harm. Bij Steven was de euforie na de overwinning tegen Roda JC gigantisch. Almere won in Kerkrade met 2-1, waardoor Roda degradeerde. "Roda JC ademt eredivisie. We moesten een uur blijven na de wedstrijd, maar dat was geen straf. Het was één groot feest. Ik kan niet voorspellen wat er nu gebeurt als we promoveren." 

Harm weet wel wat hij gaat doen als Emmen wint in Rotterdam. "Zo snel mogelijk terug naar het centrum van Emmen en de spelers huldigen. Dan gaat er wel een drankje in."

`