Nederland

Festival voor 'haute friture': 'Met gefrituurde snacks kun je oneindig creatief zijn'

19 mei 2018 14:27 Aangepast: 20 mei 2018 10:01
Jornt Weersing, organisator van het festival.

Geen gojibessen of chiazaad in het centrum van Leeuwarden vandaag, wel veel van het frituurvet druipende snacks in uiteenlopende krokantje jasjes. Voor de tweede keer wordt daar het Frituurfestival gehouden. Niet met de standaard berehap en bamischijf, maar met insectenfrikadellen, eierballen, halloumikroketten en boloschijven.

Jornt Weersing (27) is de man achter het festival. Samen met cultuurpodium de Neushoorn organiseert hij het festival in Leeuwarden. De eerste editie was zo'n succes, dat Jornt zijn idee uitrolde. Een versie in Groningen volgde, vandaag is het evenement terug waar het begon en voor volgend jaar staat er een frituurcircus op de planning.

"We willen dan met een circustent het land doorkruisen en met de lokale ondernemers frituurfestivalletjes houden", vertelt Jornt, die eigenlijk grafisch ontwerper is.

Snertkroket

Toen de geboren Fries vorig jaar een afstudeerplek zocht en die niet meteen kon vinden, kwam hij samen met de Neushoorn op het idee voor het festival. "Ik studeerde aan de Academie voor Popcultuur en daar leiden ze je op tot creatief ondernemer. Ik heb de organisatie van het Frituurfestival op me genomen, de flyers en de communicatie."

Vlak daarvoor had Jornt al zijn eigen bedrijfje opgezet; De Bruine Fruitschaal. Daarmee ontwikkelt de snackliefhebber nieuwe snacks. "Mijn eerste vondst was de snertkroket. Daarmee heb ik op wat marktjes en feestjes gestaan en dat was een groot succes."

Miniatuurvoorbeeld

Het frituurfestival in Leeuwarden. (Foto: Jornt Weersing/Oliehoorn)

Snackode

De boloschijf, een soort bamischijf gevuld met pasta bolognese, volgde. Net zoals de carbonarakroket (met carbonarasaus) en de de Friese snackode pompeboltsje: een kipburger in de vorm van het hartje uit de Friese vlag en een broodje in dezelfde vorm. Jornt begon met het ontwikkelen van zijn snacks in de keuken van zijn ouders, maar al snel werd die te klein voor de snackcreativiteit van de vormgever. Nu werkt hij in een professionele keuken, samen met een kok.

Over het waarom van een snackfestival, zegt Jornt: "Nederland heeft een unieke snackcultuur, daar wil ik een podium voor bieden. Ik vind het een mooi iets. Elke laag van de bevolking snackt en met de inhoud van de versnaperingen kun je oneindig creatief zijn."

Miniatuurvoorbeeld

In de rij voor een vette hap. (Foto: Jornt Weersing/Oliehoorn)

Brunebedden

Dat blijkt wel uit de gefrituurde happen die op het festival worden aangeboden: van Brunebedden (Drentse falafel) tot Surinaamse snacks. "Met snacks kun je ook innoveren. We hebben ook snacks met insecten en snackproducenten met een biologisch verhaal."

Toch verkiest Jornt – die zo'n eens per week als liefhebber snackt en 'voor experimentele redenen nog veel meer' – de traditionele snacks boven alle nieuwe snackinnovaties. "Een berehap-pinda of een goeie kroket vind ik wel het lekkerst", zegt hij. Dan valt hij even stil: "En mijn eigen snacks natuurlijk", vult hij lachend aan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore