Ga naar de inhoud
Nederland

Erol (42) zet op hol geslagen bus aan de kant: 'Sta te trillen op mijn benen'

Beeld © Erol Struijk

Acteur Erol Struijk dacht even dat hij in een film was beland toen hij doorkreeg dat de chauffeur van de bus waar hij in zat onwel was geworden achter het stuur. Hij kroop meteen op zijn schoot en wist het gevaarte veilig aan de kant te krijgen. "Ik sta nog steeds te trillen op mijn benen."

Afgelopen woensdag zat de 42-jarige Rotterdammer in de bus naar Steenbergen, waar hij moest zijn voor een repetitie. "Meestal ben ik daar binnen een half uur, dus ik had me verheugd op een rustig busritje", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Stoppen op de vluchtstrook

Append zat hij alleen op de achterbank, toen hij doorkreeg dat er iets goed misging. "Ik hoorde al wat getoeter, maar maakte me pas zorgen toen we ineens een stuk langzamer gingen en heel vaak van rijbaan wisselden", zegt Erol.

"De chauffeur stopte op een gegeven moment ook op de vluchtstrook, maar hij reed meteen door. Zonder om te roepen waarom hij dat deed." De buschauffeur voegde volgens Erol daarna meteen weer in, met 30 kilometer per uur op een weg waar je 80 mag.

Thumbnail

Tranen in haar ogen

Ze ontweken maar ternauwernood aankomende vrachtwagens en ander verkeer dat voor hen reed. Maar Erol kon echt niet meer blijven zitten toen een jonge medepassagiere hem met tranen in haar ogen aankeek. "Ze keek om naar me en zei dat ze heel erg bang was."

Nadat hij haar op haar gemak had gesteld, liep hij naar voren. "Ik hoorde van een vrouw dat de chauffeur niet op haar vragen reageerde. Ik keek hem aan en zag dat hij verstijfd in zijn stoel zat. Zijn ogen waren open, maar zijn blik was leeg."

Reflex 

"Toen wist ik dat ik hem moest helpen om de bus aan de kant te zetten", zegt Erol. "Het was nog een heel gevecht, omdat hij in een reflex of uit gewoonte de bus op de rijbaan wilde houden. Ik ben toen maar gewoon bij hem op de stoel gaan zitten, half op zijn schoot. Toen ik het rempedaal had gevonden, heb ik de bus langzamerhand langs de weg gezet." Hij had in eerste instantie geen idee wat hij moest doen. "Ik heb nooit mijn groot rijbewijs gehaald. Ik hoop niet dat ik alsnog een boete krijg", grapt de acteur.

Nadat ze tot stilstand waren gekomen, waren de autoriteiten meteen ter plekke. "De andere passagiers hadden al rondgebeld. Het was mooi dat we allemaal doorhadden dat we hier samen uit moesten komen en zonder wat tegen elkaar te zeggen meteen in actie kwamen."

Miniatuurvoorbeeld
Erol Struijk

Zonder kleerscheuren

Hij heeft al tig berichten gehad via sociale media, maar die houdt hij af tot na het weekend. Erol weet niet zo goed wat hij ermee aan moet. "Je kan me wel een held noemen, maar ik weet nog steeds niet hoe het met de chauffeur gaat", geeft hij toe. Volgens Erol ging het niet goed met hem toen hij werd afgevoerd. "Dat ik dat niet weet, vind ik lastig. Ik bedoel, wij zijn er zonder kleerscheuren uit gekomen, maar hij is de enige die nu in het ziekenhuis ligt. Het liefst had ik het verhaal samen met hem verteld."

Het hele incident is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Erol krijgt een heleboel berichten over zijn daad via sociale media, maar kiest ervoor om die voorlopig niet te lezen. "Doordat ik het nu telkens weer vertel, beleef ik die situatie telkens weer", zegt hij met een trillende stem. 

Openbaar vervoer

Ook koos hij ervoor om dezelfde avond niet meteen weer met de bus naar huis te gaan, maar om te overnachten bij zijn familie. Sindsdien reisde hij niet met het openbaar vervoer. Toch moet hij volgende week dezelfde route afleggen.

"Ik zei eerst heel stoer dat ik gewoon weer die bus zou nemen, maar ik besef nu dat we in het ov altijd onze veiligheid in de handen van de chauffeur leggen. En natuurlijk is de kans dat dit nog een keer gaat gebeuren statistisch gezien heel klein. Maar ik durf niet meer zomaar die bus in."