Ga naar de inhoud
Nederland

Kabinet: oudste twee centrales moeten voor 2025 stoppen met kolen

De Hemwegcentrale in Amsterdam. Beeld © Archieffoto ANP

Het stond al in het regeerakkoord: alle op kolen gestookte elektriciteitscentrales gaan uiterlijk in 2030 dicht. Voor de twee oudste centrales in ons land, valt het doek eerder. Elektriciteit opwekken met kolen is vanaf 2025 verboden in de Hemweg- en de Amercentrale.

In Nederland zijn in totaal vijf elektriciteitscentrales waar energie wordt opgewekt met kolen. De drie overige, in de Rotterdamse haven en in de Eemshaven, moeten uiterlijk 31 december 2029 stoppen met het gebruik van kolen. 

Het stoppen met energie die is opgewekt uit kolen is volgens het kabinet nodig om de uitstoot van CO2 in 2030 met 49 procent terug te dringen. Op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad sprak premier Rutte van 'een heel grote stap om onze doelstellingen te halen'. 

'Onverstandig'

De Amercentrale in Geertruidenberg, eigendom van de Duitse energiereus RWE, schakelt overigens over op het stoken van houtkorrels. Het bedrijf is al begonnen met het ombouwen van de centrale, en meldde vorig jaar al dat het in 2020 al voor 80 procent van de kolen vervangt door biomassa.

Toch is het bedrijf totaal niet te spreken over het besluit van het kabinet. Het laat weten 'onaangenaam verrast' te zijn over de deadline van 2025 en noemt het een 'onverstandige ontwikkeling'. Volgens het bedrijf zorgt het verbieden van kolen er niet voor dat de CO2-uitstoot op Europees niveau daalt.

Hemwegcentrale zou al gesloten worden

De centrale in het Amsterdamse havengebied, de Hemwegcentrale van Nuon, stond al lang op de nominatie om gesloten te worden. Wanneer was alleen nog onderwerp van discussie. Nuon wil de centrale bijvoorbeeld best al in 2020 sluiten, mits daar een vergoeding van 55 miljoen euro voor tegenover staat.

Dat geld is volgens het bedrijf nodig voor een sociaal plan voor de medewerkers en het ontmantelen van de centrale. Het bedrijf laat nu weten dat het de beslissing van het kabinet 'respecteert'. Nuon is blij dat er nu duidelijkheid is, meldt het in een persbericht.

'Historische beslissing'

Stedin, het bedrijf dat voor het transport van gas en elektriciteit zorgt, is blij met het besluit. De netbeheerder noemt het in een persbericht een 'historische beslissing', waar wel 'grote gevolgen' aan verbonden zijn voor het huidige personeel van de centrales. 

Maar het bedrijf ziet ook kansen voor hen, vanwege de groeiende vraag naar technisch personeel. "Deze mensen hebben we keihard nodig, want zij zijn onmisbaar voor het slagen van de energietransitie", aldus bestuursvoorzitter Marc van der Linden. Het bedrijf wil samen met de overheid, de betrokken energiebedrijven en de vakbonden een omscholingsprogramma beginnen.