Nederland

Sterke stijging aantal incidenten met wolven

18 mei 2018 16:00 Aangepast: 18 mei 2018 20:46
Een in 2015 door Robert Vlieghuis in Drenthe gespotte wolf. Beeld © Robert Vlieghuis

Het aantal incidenten met wolven in Nederland loopt razendsnel op. Tot nu toe zijn dit jaar zeker 62 schapen door een wolf doodgebeten. Dat is veel meer dan in 2017, toen het ging om 21 gedode schapen in een heel jaar.

Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies. Die laat met DNA-onderzoek vaststellen of schapen inderdaad ten prooi zijn gevallen aan een wolf. Op basis van de uitkomst krijgen schapenhouders een vergoeding toegekend.

Ongeleide projectielen

Houders van schapen en geiten hebben vandaag op een speciale bijeenkomst in Nijverdal te horen gekregen hoe ze schade kunnen voorkomen en op welke vergoeding ze kunnen rekenen. Het aantal schadegevallen loopt in de toekomst vermoedelijk op: deskundigen rekenen erop dat de wolf zich de komende jaren blijvend vestigt in Nederland, voor zover dat al niet gebeurd is.

ZIE OOK: Geen paniek! Wolven zijn totaal niet geïnteresseerd in mensen

Dat wolven het in Nederland tot nu toe voornamelijk gemunt hebben op schapen, komt door hun leeftijd, zegt dierecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra). "Het zijn jonge puberwolven die voor het eerst op eigen benen staan. Ongeleide projectielen die speels zijn. Ze zien schapen wegrennen en reageren daarop. Ze denken: pakken wat je pakken kan."

Tijdelijke situatie

Het gaat om een tijdelijke situatie, zegt Jansman. "Gevestigde wolven eten met name wilde hoefdieren." Uit een groot Duits onderzoek van hun uitwerpselen blijkt dat nog geen 1 procent van hun menu van bestaat uit zogeheten landbouwhuisdieren, zoals schapen en geiten.

Schapenhouder Eise verloor zes schapen:

Schapenhouders vrezen voor dure beveiligingsmaatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore