Nederland

Minister Kaag: ontwikkelingsgeld om migratie en terreur tegen te gaan

18 mei 2018 15:15 Aangepast: 18 mei 2018 15:15
Sigrid Kaag Beeld © ANP

Ontwikkelingshulp wordt meer ingezet om migratie en terreur tegen te gaan. De Nederlandse hulp gaat zich veel meer richten op het gebied rond Europa, zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Sahel-regio.

Dat staat in een nota van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In de nota stelt minister Kaag het beleid voor de komende jaren vast. Kaag wil 'grondoorzaken van armoede, migratie, terreur en klimaatverandering' aanpakken. Dat kan het beste in de regio's rond Europa, want daar ondervindt Nederland direct gevolgen van, zoals migratie of terrorisme.

Ieder jaar gaat er 4 miljard euro naar ontwikkelingshulp. 

Rechten van vrouwen en meisjes

Jaarlijks trekt Kaag 60 miljoen euro uit om te investeren in onderwijs, werk en inkomen in de focusregio's. Daarnaast is jaarlijks is er 290 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in de regio.

Rechten van vrouwen en meisjes staan hoog op de agenda, vindt Kaag. "Versterking van de positie van vrouwen en meisjes is een rode draad in het gehele beleid", zo schrijft Kaag. Nederland is internationaal al voorvechter van 'gendergelijkheid' en 'empowerment van vrouwen.'

Doordat Kaag meer wil investeren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten betekent ook dat andere landen minder geld uit Nederland ontvangen. Voor Ghana, Indonesië, Benin en Mozambique betekent het een vermindering van inzet, schrijft Kaag.

Startups

Sinds het vorige kabinet is minister van Ontwikkelingssamenwerking ook verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel. Minister Kaag zet de lijn van haar voorganger door. Ze wil vooral kijken hoe ze Nederlandse midden- en kleinbedrijven en startups beter kan helpen.

Dat buitenlandse handel zo belangrijk is geworden, levert ook kritiek op. Volgens ontwikkelingsorganisatie ActionAid is er teveel focus op handel. "Nu al zien we te vaak dat de promotie van Nederlandse bedrijvigheid in het buitenland de belangen en rechten van lokale bewoners ondermijnt, hierover vinden we niets in de nota", zegt Maria van der Heide van ActionAid. "De balans tussen hulp en handel raakt zo verder verstoord."

Ontwikkelingsbeleid dient in de eerste plaats om armoede en ongelijkheid in de wereld aan te pakken en eerlijke kansen te creëren voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. Het mag nooit een middel worden om migratie tegen te gaan, aldus ActionAid.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Kaag: Libië moet detentiecentra vluchtelingen sluiten

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore