Nederland

Iedere dag tientallen meldingen over terrorisme

17 mei 2018 19:58 Aangepast: 17 mei 2018 22:08
Malek F. stak drie willekeurige voorbijgangers neer in Den Haag. Beeld © ANP

Bij de politie in Den Haag komen per dag tientallen meldingen binnen met informatie die mogelijk gerelateerd is aan terrorisme.

De politie doet daar serieus onderzoek naar, zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond tegen de gemeenteraad. Maar het zijn er 'simpelweg te veel' om die allemaal voor te leggen aan de zogeheten driehoek, waarin de burgemeester en de leiding van de Haagse politie en het Openbaar Ministerie zitten.

ZIE OOK: Brief waarschuwde voor aanslag door Syriër die drie mensen neerstak in Den Haag

Het lijkt haar ook niet zinnig dat de driehoek alle meldingen en beslissingen krijgt voorgelegd, omdat de politie en het Openbaar Ministerie dit afhandelen.

Menselijke fout

Wat volgens Krikke niet goed is gegaan, is dat de anonieme melding over Malek F. - die ervan wordt verdacht dat hij op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag - niet werd geregistreerd in het politiesysteem. Dat is volgens Krikke een menselijke fout geweest en leidde ertoe dat de burgemeester na de steekpartij niet meteen op de hoogte was dat er een tip was binnengekomen en dat daar onderzoek naar was geweest.

Ze zei dat ze er 'verschrikkelijk van baalde' toen ze enkele dagen na de steekpartij pas hoorde van het briefje en het onderzoek. Ook de politiebaas en de hoofdofficier van justitie in Den Haag hadden er volgens haar eveneens 'stevig de pest in' dat ze het niet wisten.

Motie van wantrouwen tegen Krikke verworpen

 Alleen de PVV in de Haagse gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in burgemeester Pauline Krikke. Een motie van wantrouwen die raadslid Willie Dille indiende werd alleen gesteund door haar tweekoppige PVV-fractie.

Er was geen enkele steun van andere fracties voor het standpunt van de PVV, ook al waren zij ook kritisch op de burgemeester.

Meer op rtlnieuws.nl:

Familie Haagse messentrekker doet aangifte tegen ggz-instelling Parnassia

`