Nederland

Kopstukken Hells Angels: 'Justitie ziet alles fout'

17 mei 2018 18:02 Aangepast: 17 mei 2018 18:02
Beeld © ANP

Drie kopstukken van de Haarlemse tak van de Hells Angels zijn het niet eens met veel beschuldigingen van justitie. Volgens de leiders trekt justitie zaken uit hun verband.

President Lysander de R. (36) en zijn vermeende assistenten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) staan samen met zes andere clubleden en de vriendin van De R. terecht. Hun wordt een waslijst aan misdaden ten laste gelegd, waaronder bedreiging, afpersing, wapenbezit en geweldpleging.

Celstraf

Ze werden vorig jaar in januari aangehouden bij een gerichte actie tegen de motorclub, waarbij de volledige Haarlemste tak werd opgerold. De R. zat op dat moment een celstraf van dertig maanden uit voor wapenbezit en mishandeling.

Volgens justitie waren zij onder meer betrokken bij een grote knokpartij tussen Hells Angels en de rivaliserende Mongols in april 2016 bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam. Ook zouden zij een sporthaleigenaar in het Noord-Hollandse Hoogwoud hebben bedreigd. Zo wilden ze voorkomen dat daar een show van motorclub Rogues MC zou worden gehouden. De sporthal werd meerdere malen beschoten en in brand gestoken.

Onjuist

Maar volgens het drietal heeft justitie afgeluisterde gesprekken 'uit hun context gehaald' en zijn er 'onjuiste conclusies' getrokken. "Ik praat gewelddadig en agressief, heb een grote mond en ben brutaal. Maar dat ik iets zeg, betekent niet dat het ook gebeurt", aldus De R. Berichten dat de drie zich geen Hells Angel meer mogen noemen, beaamde hij deels.

Het proces gaat 31 mei verder. Op 13 juni worden de strafeisen uitgesproken. De uitspraken zijn op 18 juli.

'Motorclubs verbieden is moeilijk'

Peter R. De Vries legt uit waarom het moeilijk is om motorclubs als de Bandidos en de Hells Angels te verbieden.

Meer op rtlnieuws.nl:

`