Nederland

Deze schadeclaims tegen huisartsen lopen in de tonnen

17 mei 2018 15:56 Aangepast: 17 mei 2018 16:33
Niet alleen het aantal, maar ook de hoogte van de schadeclaims neemt toe. Beeld © ANP

Patiënten dienen vaker een financiële claim in tegen hun huisarts, omdat ze lichamelijk schade hebben opgelopen door een verkeerde of gemiste diagnose. Niet alleen het aantal, maar ook de hoogte van de claims neemt toe. Hieronder een paar voorbeelden van toegekende schadevergoedingen door verzekeraar VvAA.

Hartklachten

Patiënt komt bij de huisarts met hartklachten. De huisarts ziet, ondanks dat de klachten van de steeds ernstiger worden, geen reden om de patiënt door te sturen naar de cardioloog in het ziekenhuis. Thuis loopt de patiënt meerdere herseninfarcten- en infarcten aan de milt op. Hij blijkt een ontsteking aan z’n hart te hebben die z’n hartkleppen aantast.

De patiënt dient een schadeclaim in en krijgt 390.000 euro uitgekeerd.

ZIE OOK: Patiënten eisen vaker schadevergoeding bij fout huisarts

Klachten aan borst

Een vrouw komt bij de huisarts met klachten aan haar borst. De huisarts onderzoekt vrouw en ziet dat ze bloedt aan haar tepel. De huisarts stuurt haar niet door naar de mamapoli van het ziekenhuis. Later blijkt dat het bloeden komt van een tumor in haar borst. De kanker is uitgezaaid tot in haar hersenen. De vrouw overlijdt aan de gevolgen daar van.

De nabestaanden dienen een claim in en krijgen 362.000 euro uitbetaald.

ZIE OOK: Patiënten pikken fouten huisartsen niet meer, aantal klachten stijgt

Antibiotica voorgeschreven

Huisarts schrijft voor patiënt antibiotica voor, zonder dat uit het bloedonderzoek blijkt dat er sprake is van een ontsteking. De patiënt gaat verder achteruit, ze verliest gewicht onder andere door verminderde eetlust, transpireert en krijgt uitslag op haar huis. Ze loopt vervolgens een herseninfarct op.

De familie dient een schadeclaim in en er wordt 257.000 euro uitgekeerd.

ZIE OOK: Gegronde klachten tegen huisartsen: van geamputeerde benen tot gemist hartinfarct

Geen actie ondernomen

Patiënt komt bij huisarts met hartklachten dat zich uit in pijn op de borst. Uit bloedonderzoek blijkt dat een bepaalde bloedwaarde licht verhoogd is wat een aanwijzing is dat de patiënt een hartinfarct heeft gehad. De huisarts onderneemt geen actie. De patiënt krijg een groot hartinfarct, raakt gehandicapt en kan niet meer zelfstandig voor zich zorgen.

Tegen de huisarts wordt een schadeclaim ingediend en er wordt 239.000 euro uitbetaald.

Uitvalsverschijnselen

Patiënt komt bij de huisarts met uitvalsverschijnselen zoals plasproblemen, oogproblemen, nekhernia en andere functiebeperkingen. Huisarts slaat onvoldoende aan op deze neurologische klachten.

De patiënt dient een schadeclaim in en krijgt 202.000 euro uitgekeerd.

Dit kan je doen als je een klacht over een arts hebt:

Steeds meer mensen dienen een claim tegen een arts in. Dat kan op verschillende manieren. Maaike Kempes legt uit wat de mogelijkheden zijn en hoe dergelijke zaken worden afgehandeld.
`