Nederland

Honden lopen door vossen risico op dodelijke ziekte: 'Laatste 20 jaar amper gezien'

17 mei 2018 13:35 Aangepast: 17 mei 2018 13:58
Archieffoto. Beeld © ANP

Vlak over de grens bij Venlo zijn twee dode vossen gevonden die leden aan hondenziekte. Mark Weemaes van Dierenkliniek Venlo slaat alarm. "Dit is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte waaraan niet alleen vossen, maar ook onze honden kunnen overlijden."

De vossen zijn in veel gevallen de drager van het virus, zegt Weemaes. En omdat er niet meer op ze gejaagd mag worden, zijn er steeds meer van. "Ook in de bebouwde kom in Venlo worden geregeld vossen gezien." 

Geen gevaar voor mensen 

Volgens de dokter is er geen gevaar voor mensen. Ook katten kunnen niet besmet worden door het virus. Honden hoeven niet per definitie ziek te worden als ze in aanraking komen met het virus, maar dan moeten ze wel zijn ingeënt. En daar gaat het tegenwoordig weleens mis. Dat inenten gebeurt volgens de arts tegenwoordig een stuk minder dan vroeger.

Daarom maakt Weemaes zich nu ook zorgen. Tot een paar jaar geleden zag hij hondenziekte nooit voorbij komen. "Maar we zien het nu opkomen. In de laatste twee jaar heb ik drie honden gezien die de symptomen van hondenziekte hadden." De tip van de arts ligt dan ook voor de hand: "Controleer de vaccinaties van uw hond en onderneem actie indien nodig!"

Minder vaccinaties, meer ziektes

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de honden in en om Venlo. "Wij mensen moeten erover nadenken of we onze honden inenten. Veel mensen denken, 'dat vaccineren is niet nodig, want er is niets aan de hand'. Maar hoe minder mensen hun honden inenten, hoe groter de kans dat er een ziekte door de populatie heen komt." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Welke ziekten komen er voor bij jouw rashond?

`