Nederland

Sharon Dijksma wethouder Amsterdam: 'Eindelijk fulltime met m'n gezin samenwonen'

17 mei 2018 12:57 Aangepast: 17 mei 2018 14:38
Sharon Dijksma

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma is voorgedragen als wethouder in Amsterdam en zal daardoor de Tweede Kamer gaan verlaten. "Ik heb er lang over nagedacht, maar de stad en de portefeuille hebben me over overtuigd dat ik dit moet gaan doen. Nu moet ik op zoek naar een huis in de hoofdstad."

Sharon Dijksma zat bijna 24 jaar in de Tweede Kamer en was drie keer staatssecretaris. "Ik doe met heel veel plezier mijn werk in de Kamer. Ik heb er dan ook lang over nagedacht of ik dit wel moest gaan doen."

Twee weken geleden werd ze benaderd door de gemeente Amsterdam om daar wethouder te worden. Ze besprak de stap uitvoerig met partijleider Lodewijk Asscher. "Hij  vond het goed nieuws voor de PvdA Amsterdam, vertelt ze. "En niemand is onmisbaar".

Magisch

Ze heeft besloten de baan te nemen vanwege de stad en de portefeuille die ze gaat krijgen - als de onderhandelingen tot een goed einde komen krijgt ze de portefeuille verkeer en vervoer, water en luchtkwaliteit onder haar hoede,. "Ik ben dol op Amsterdam. Die stad is magisch. Ik kom er regelmatig, ook voor mijn werk. Heb er ook heel veel goede vrienden wonen. Nu zoek ik nog een huis."

Dijksma vertelt dat ze voor het eerst fulltime met haar gezin gaat samenwonen. Omdat haar gezin in Twente woont, verblijft ze doordeweeks in Den Haag zonder haar gezin. "Toen ik thuis over Amsterdam vertelde, zeiden mijn echtgenoot en twee kinderen meteen dat ze mee wilden verhuizen."

Dijksma is ook vicefractievoorzitter voor de PvdA. Wie haar gaat opvolgen is nog onduidelijk. Of het verlies van de PvdA haar tot dit besluit heeft doen overwogen? "Nee. In al die 24 jaar ben ik wel vaker benaderd. Ik wil deze uitdaging aanpakken vanwege de stad en het dossier bij me past."   

Thumbnail

De PvdA Amsterdam is blij dat er een politicus met jarenlange ervaring komt. "Sharon Dijksma heeft heel veel bestuurlijke ervaring, en ook nog op deze specifieke onderwerpen'', laat de partij weten. "Daarom is de PvdA Amsterdam blij en trots met haar kandidatuur en kijkt de fractie uit naar de samenwerking." De huidige fractievoorzitter Marjolein Moorman is de andere kandidaat voor de post van wethouder namens de sociaaldemocraten. Zij krijgt dan de portefeuille onderwijs, armoede en schuldhulpverlening.

GroenLinks kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad als grootste uit de bus. De partij onderhandelt momenteel met de PvdA, SP en D66 over een nieuw stadsbestuur. GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink zei hierover woensdag dat de partijen 'goed op weg' zijn. 

Meer op rtlnieuws.nl
Amsterdam gaat toerisme aanpakken: in sommige wijken geen airbnb

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore