Nederland

'Meeste mariniers willen stoppen vanwege verhuizing naar Vlissingen'

17 mei 2018 12:00 Aangepast: 17 mei 2018 14:05
Archieffoto.

Het aantal mariniers dat zal vertrekken zal nog 'vele malen groter worden' als de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen doorgaat. Daarvoor waarschuwde de commandant van het Korps Mariniers in de Tweede Kamer.

Volgens brigadegeneraal Jeff Mac Mootry komt ook het werk van de mariniers in gevaar als ze uit Doorn moeten vertrekken. "Deze verhuizing gaat ten koste van de veiligheid van mijn personeel, gaat ten koste van het welzijn van mijn personeel en hun thuisfront en het gaat ten koste van het operationeel product van het Korps Mariniers."

ZIE OOK: Mariniers balen van verhuizing: 'Ik wil geen weekendvader zijn'

Wel of niet in hinderlaag van Taliban

Al in 2012 is tot de verhuizing besloten, maar de laatste tijd wordt de weerstand bij de mariniers steeds heviger. Het aantal mariniers dat momenteel vertrekt is groter dan gedacht, meldde het ministerie van Defensie vorige maand nog. "Dit is slechts het topje van de ijsberg", aldus Mac Mootry. Van de 252 jonge officieren hebben er volgens hem 209 aangegeven een vertrek te overwegen vanwege de verhuizing.

Het feit dat veel ervaren personeel voor een andere carrière kiest of daarover nadenkt, baart hem zorgen. Deze (onder)officieren zijn cruciaal voor missies. "Een ervaren sergeant ziet gewoon of hij het paadje links of rechts moet pakken. Dat is precies het verschil tussen een groep van zes mariniers die wel of niet in een hinderlaag van de Taliban loopt. Dat is mijn grote zorg."

Geen ruimte voor uitbreiding

Tot het vertrek uit Doorn werd besloten omdat het daar te klein was en er geen mogelijkheden tot uitbreiding zouden zijn. Volgens de brigadegeneraal is dat wel degelijk mogelijk. Ook liggen oefenterreinen hier dichtbij, terwijl die in Vlissingen zouden ontbreken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Oud-mariniers: 'Vrouw is welkom zolang opleiding niet minder zwaar wordt'

`